I helgen kan Häljarps mölla snurra för första gången på 35 år

Nu på söndag, den 2 juli, firas mölledagen i hela landet. Några som har anledning att fira lite extra är Rönnebergs härads hembygdsföreningen som nu är helt klara med den omfattande renoveringen av den över 350 år gamla stubbamöllan mittemot pågatågstationen i Häljarp. Möllan var tidigare i så dåligt skick att den riskerade att blåsa omkull vid en kraftig vinterstorm, men nu är bland annat sockeln som möllan står i helt ommurad. Något som också renoverats är vingarna som försetts med nya segel. Med start klockan 12.45 är allmänheten välkommen att bevittna när vingarna nu prövas för första gången på över 35 år, klockan 13 släpps bromsen. Kommer vingarna att snurra? Ingen vet, tveklöst är vindförhållandena en faktor.

Bilden ovan: Möllans vingar har varit nedtagna för reparation. Men nu sitter de uppe igen, och om allt vill sig väl så kan de snurra igen nu på söndag. Det blir i så fall första gången på över 35 år. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv