”I så fall måste jag flytta”

Telia lägger ner kopparnätet i delar av Svalövs kommun i december 2018. Bor du då dessutom i ett område där det inte blir fiberutbyggnad, så kan det bli omöjligt att ringa med telefon eller använda internet.

– Egentligen är det inte bara lokalt. Det är en riksgrej. Folk får för dålig information om vad som sker, säger AnnMargret Håkansson.
Hon bor på Lillö, på sydkanten av Söderåsen, ligger precis i mitten mellan Svalöv, Röstånga och Kågeröd. Det är en av de platser där Telia ska släcka kopparnätet.
Hon har idag internet med ADSL-modem. Något mobilt bredband är inte att tänka på då mottagningen är för svajig. Hon har tecknat sig för fiber med IP Only. Men för att de ska bygga ut fiber så krävs det att en viss andel av de boende i ett område ansluter sig, en viss ”kritisk massa”.
– Vi är precis i mitten, risken är att lönsamheten inte räcker ända hit, säger AnnMargret Håkansson.
– Det som stör mig allra mest är att mitt val är i händerna på ditt val. Jag måste rätta mig efter vad andra vill.
Hon uppmanar alla att ta ett aktivt beslut om man vill ha fiber eller inte.
– Jag tror inte att den här informationen har gått fram, att man inte inser vad det innebär vad som hänt innan allt är försent, säger AnnMargret Håkansson.
Hon har tagit fram lappar som uppmanar folk att ta ett aktivt beslut i fiberfrågan. Lapparna har redan delats ut av flera som kan bli drabbade i till exempel Stenestad, Konga by och Klåveröd. Tanken är att dela ut den i Svalövs norra kommundel. Men det är bråttom. Den sista juni går fristen ut för att teckna sig för fiber med IP Only i det området.
– Valet är fritt, men man måste veta vad man tackar nej till i så fall, säger AnnMargret Håkansson.
Hon är skarpt kritisk till Svalövs kommun, som borde ha tagit ett större övergripande ansvar, menar hon. Risken är att ingen aktör får ihop tillräckligt många beställare för att bygga ut fiber.
– Varför kan man inte upphandla det som med andra grejer, det är ju oerhört viktig infrastruktur, frågar hon.
Kommunens bredbandsstrategi säger att 95 procent av kommunvånarna ska ha tillgång till minst 100Mbit/s bredband år 2020.
Hon oroar sig för att bli en bland de fem procenten som inte får fiber. Skulle det bli så, så finns bara ett alternativ.
– För mig personligen innebär det att jag måste flytta härifrån, jag driver ett konsultbolag och är beroende av internet.
Även Christa Ohlson, som bor på Kongaö, precis intill nationalparken, har engagerat sig i frågan.
– Vi har noll och ingen mobiltäckning, säger hon.
Hon har beställt fiber via IP Only, men om det inte skulle bli av, så tror hon inte att mobilt bredband kan vara en lösning.
Hon efterlyser ett samhällsansvar som hon tycker kommunen borde ta. Hon lyfter fram att allt fler samhällsfunktioner kräver tillgång till internet, som till exempel skola och sjukvårdskontakter.
– Hade vi vetat detta med kopparnätet, allt strul med att få till fiber med ett ansvar som ligger på enskilda, så är det inte säkert att vi flyttat ut hit för några år sedan

Bildtext:
AnnMargret Håkansson uppmanar alla att sätta sig in i frågan om fiber.

 

FAKTA:

Den 3 december 2018 släcker Telia ner kopparnätet i följande områden: Halmstadby, Rävetofta, Skånes Ask, Stenestad, Tirup och Åkarpsmölla.
Det rör sig om 390 stycken ”fasta linor” som släcks ned den 3/12 2018.(Kan vara enstaka flerfamiljshus som delar en kopparlina).
Information går ut från Telia till alla deras abonnenter under förra eller innevarande vecka. Även övriga operatörer, till exempel Tele2 måste skicka information till sina kunder.

 

Telia förlitar sig på 4G

4G ska ersätta kopparnätet i de områden där det släcks ner. Det menar Telia i information på kommunens hemsida.

Om täckningen inte räcker till, så ska företaget, vid behov, sätta upp en så kallad ytterantenn, som ska förstärka signalerna. Det är en mottagning som inte ska jämföras med den mottagning man kan få med en vanlig mobiltelefon, enligt Telia. Enligt Robert Liljeström, kommunikationsansvarig för samhällsfrågor på Telia, så är ytterantenn kostnadsfri. ”Detta gäller alla kunder som berörs av framtidens nät oavsett om man tidigare haft Telia eller annan operatör. Om man ser till andra aktörer (Tele2, Net1, parabolbredband, m.fl) som erbjuder alternativ till kopparnätet så ser deras erbjudanden ut på olika sätt”, skriver han i ett mejl.

 

Kommunalråd kan tänka sig diskutera fiberstöd på sikt

Olof Röstin (M) är samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Telia lägger ned sitt kopparnät i delar av kommunen slutet av år 2018. Samtidigt är det osäkert var det blir fiberutbyggnad. Vad tycker du om kritiken att kommunen borde gått in mer och samordnat mellan de olika aktörerna?
– Det är en fara att göra det, att lägga oss i marknadskrafterna. Nu har vi samarbetsavtal med Svenska stadsnät och Ip Only. Vi samordnar rejält, men det är inte vi som ska bygga, säger Olof Röstin.
Kommunens bredbandsstrategi säger att 95 procent av kommunvånarna ska möjlighet att ansluta sig till minst 100Mbit/s bredband år 2020. Det nationella målet är 100 procent år 2025.
Vad händer med de som bor långt ut, dit marknadskrafterna inte når?
– Jag tar denna oro på fullaste allvar. Men är försiktigt optimistisk till att fiberutbyggnaden kommer lösa frågan. Vi jobbar ju intensivt med frågan.
Ip Only drar strax igång med projekt (se artikel här).
– Det är det som gör mig optimistisk. Att redan nu vara igång, bara efter en månad från att vi skrev samarbetsavtal med dem. Jag har stort förtroende för deras vilja och mål att bygga på landsbygden i Svalövs kommun.
Örkelljunga har beslutat att gå in med kommunala pengar till fiberutbyggnad på landsbygden. På sikt är inte Olof Röstin främmande för att diskutera ett kommunalt stöd även i Svalövs kommun.
– Det är ju lite värre längre ut, som i Klåveröd. Jag är inte främmande för kommunalt stöd senare. Men vi får avvakta och se. När det börjar närma sig år 2020 och man ser att policyn inte håller, då tycker jag man ska överväga om inte kommunen ska ta det samhällsansvaret.
Kommunalråd Torbjörn Ekelund (L) lyfter fram Post- och telestyrelsens övergripande ansvar.
– Jag förstår oron. Det offentliga organ som har störst ansvar och ska företräda landets medborgare i de här frågorna är Post- och telestyrelsen. Naturligtvis ska vi som kommun göra allt som vi kan, men PTS har som primär uppgift att tele, IT och radio fungerar i hela riket, säger Torbjörn Ekelund.
– Det är PTS som har det övergripande ansvaret. Ett samhällsansvar har de bolag som har avtal med staten, som Telia och Postnord. Ska man vara arg, så ska man vara det framför allt på Telia, som beslutat att dra in koppartråden utan att se till att det finns fungerande alternativ. Om man är arg på Telia för att de inte tillgodoser detta, så ska man anmäla det till Post- och telestyrelsen. Det är de som ska stå upp för medborgaren. Kommunen har inte ett formellt ansvar. Även om kommunen nånstans i slutet kan ha ha ett moraliskt ansvar att värna samtliga medborgares väl.