Ica vill slå ett slag för ungas matvanor med mässa

Matbutikskedjan Ica firar i år 100-årsjubileeum. I Landskrona firas detta genom att tre av kommunens Ica-butiker, Kvantum, Häljarpshallen och Ankaret, arrangerar konceptet ”Run for Landskrona” i september. Tanken är att inspirera föräldrar och föreningar till att bidra till goda matvanor hos barn och unga.

Som namnet antyder ingår ett motionslopp för barn och unga som springs den fredagen den 22 september med de tre butikerna vid Landskrona station, i Häljarp och i Borstahusen som start. På lördagen, den 23 september, hålls en matmässa på Kasernplan. Där deltar Ica-handlarna själva, lokala matleverantörer och föreningar i kommunen som Ica stöttar. Mellan klockan 11 och klockan 16 blir det provsmakning, uppträdanden och matrelaterade utbildningar.

Det handlar till exempel om att lyfta fram alternativ till korv och hamburgare och annan mat som vanligtvis säljs av föreningarna under matcher.
– Många föreningar känner kanske inte till vilka vegetariska rätter som finns och det vegetariska köket växer enormt mycket. I många föreningar finns det också många föräldrar från andra kulturer som har extremt mycket att tillföra när det kommer till mat, säger Daniel Glantz-Persson, projektledare för Run for Landskrona i ett pressmeddelande.

Ica-handlarna bakom arrangemanget hoppas också på ett idéutbyte.
– Om vi kan öppna ett forum där föreningar och föräldrar inte bara kan möta varandra utan även utbyta idéer som till hundra procent handlar om matkultur och matvanor för unga så tror vi på att vi kan bidra till en förändring till det bättre för många föreningar och många hushåll i vår kommun, säger Regina Issal, butikschef för Ica Kvantum i Landskrona.

Bilden ovan: Skapa nyttiga matvanor för unga är ett av syftena som 100-årsjubileerande Ica har med arrangemanget i september. Foto: Press

”Run for Landskrona” blir inte första gången en Ica-butik står som arrangör för ett lopp för barn och unga. Papricaloppet, som sedan ett antal år ordnas i samarbete med Cityidrott, vid Ica Kvantum, hade i år formen av en hinderbana. Foto: Per Eeg-Olofsson/arkiv.