Jojo-kort för 70-plussare på väg ut med posten

Som Papperstidningen tidigare skrivit om har stadens politiker beslutat att kommuninvånare som fyllt 70 år ska få resa gratis inom kommunen med Skånetrafiken från den 1 juli. Landskrona blir varken den första eller den enda Skånekommun som infört fria resor för äldre, och Skånetrafikens biljettlösning för detta är ett särskilt resekort: Jojo Senior. Den 1 juli närmar sig med stormsteg så frågan är hur stadens äldre kan få tag på korten? Svaret är att det kommer hem i brevlådan.

– Under denna vecka görs kortbeställningen av Skånetrafiken, och de äldre ska få dem med posten senast under midsommarveckan, berättar Fredrik Eek, projektledare på kommunens teknik- och serviceförvaltning.
– Med korten kommer också en broschyr om hur de används.
Kortet gäller på alla Skånetrafikens färdsätt inom kommunen, alltså främst stadsbuss, men även delar av regionbusslinjer och tåg mellan Dösjebro och Glumslöv. Förutom kort med registrerad resa, så måste resenären kunna uppvisa legitimation som styrker åldern. Kortet ger rätt till fria resor mellan klockan 9–15 och 18–04 på vardagar, sista bytet måste göras inom dessa tider. På lördagar, söndagar och helgdagar samt midsommar-, jul- och nyårsafton gäller kortet hela dagen.

Totalt är det 6480 kort som skickas ut i denna första omgång, efter det ska korten skickas ut automatiskt till kommuninvånare som fyller 70 och till de som flyttar till kommunen och är äldre än 70 år. I första omgången går kortet ut också till de som fyller 70 i juli och augusti – men det börjar inte gälla förrän på 70-årsdagen.

Bilden ovan: Snart kan Landskronabor som uppnått åldern 70 år åka gratis inom kommunen med Skånetrafiken. Jojo-kortet Senior är på väg ut med posten. Foto: Anders Högmark/Arkiv