Poolprojekt – en egen oas på hemmaplan

Har du också trädgård och funderat på att skaffa dig en utomhuspool? Allt fler människor gör sommaren ännu mera njutbar och satsar på att lyxa till vardagsmiljön. En pool i trädgården har blivit poppis och gjort hemmet till en riktig semesterplats. Oavsett om poolen är stor eller liten, blir den gärna mittpunkten i sommarens aktiviteter och trädgården blir en plats för avkoppling och rekreation. Det är härligt med vattenlek och bad, ditt poolprojekt ska dock inte få dig att gå under. Det finns garanterat en lösning som matchar just dina krav.

Viktiga frågor inför poolprojektet
Vilken budget har jag och hur ser min tomt ut? Ska poolen vara ovan eller i marken? När krävs bygglov? Behöver jag värma upp poolen? Hur funkar det med rengöring? Och vad är det som tillkommer? Som belysning eller ett poolöverdrag till exempel?

Budgeten och poolvalet
Bedömning av tomten och sedan valet av poolen är avgörande in din byggprojekt. En ovanmarkspool är den billigare varianten eftersom inga dyra markberedningar behövs. Dessutom installeras en ovanmarkspool relativ enkelt och snabbt. Nackdelen är att poolen tar stor rymd i trädgården, vilket påverkar trädgårdens utseende rejält. Det behövs en stor tomt helt enkelt om poolen ska blandas in snyggt i trädgården.
En markpool däremot ligger nergrävd i marken och i samma nivå med resten av tomten. Som gör att poolen inte inkräktar så mycket på trädgårdens rymd. Det finns mängder av storlekar och former på en markpool. Tänk på att ju större markpool du bestämmer dig för, desto mer byggarbete krävs och energi för att hålla vattnet uppvärmt. Håll priset nere och gör så mycket arbete som möjligt på egen hand.

Uppvärmning och rengöring
Det svenska klimatet lämpar sig för en uppvärmt pool, annars blir det en kort badsäsong. Olika sätt finns. Ett av de mer populära sätten är via solfångare. Det är en effektiv lösning som dessutom är billig i drift. Det går också att använda sig av ett centralt värmesystem som redan finns i huset för att värma upp poolen. Tänk på att det är viktigt att täcka av poolen och inte låta värmen gå till spillo. Lika nödvändigt är det att isolera ordentligt för att behålla rätt temperatur.
Oavsett vilket värmesystem du än väljer och har i drift, det finns alltid kostnader när du använder det. Om det inte kräver energi, krävs det ändå underhåll och reparationer. Var beredd för det. Vattnet och badandet ska inte orsaka några hälsorisker. Poolen och dess vatten behövs regelbunden omvårdnad för att leva upp till de hygienkrav som ställs.
Det är ganska lätt att köpa hem pH-testare och andra nödvändiga verktyg för att få ett mått på vattenkvaliteten. Hur mycket och vilka poolkemikalier som verkligen behövs för att hålla vattnet rent är inte lätt att veta utan att göra en undersökning. Mängden och arten av medel som behöver tillsättas beror på den omgivande miljön, hur ofta poolen används och hur stor poolen är.
Det räcker inte till med bara kemikalier för att behålla bra vattenkvalitet. Ett ordentligt reningsverk är oumbärlig. Grövre partiklar kan bara tas bort via ett sandfilter. Varje pool ska vara försedd med ett sådant för att kunna ge en god vattenstandard. Det går också att köpa till dammsugare för att hålla poolens botten helt ren.

Bygglov
Tänk igenom placeringen av poolen noga inför byggnationen. Helst placerar du den där solen skiner länge och lä råder. Ligger poolen nära tomtgränsen eller förändrar byggverksamheten marknivå då behövs ett bygglov, inte annars. Det kan däremot krävas marktillstånd eller en bygganmälan för att bygga den. Tala med kommunen innan arbetet med markpoolen sätts igång så du är på den säkra sidan. En markutredning är att rekommendera för att utröna hur marken ska beredas inför poolbygget.
– för ytterligare information om bygglov se: www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/pool/
Det är vintersäsongen som blötlägger poolens känslighet och för olika pooler råder olika rekommendationer. En kaklad pool till exempel behövs tömma inför vintern, annars spricker kaklet. Likadant gäller för ledningarna, filter och pumpar under årets kalla månader. Hör med leverantören om hur swimmingpoolen ska skötas vintertid.
Den som bygger en utomhuspool kan inte räkna med att kunna nyttja något rot-avdrag. Om poolen förläggs i en ny byggnad, eller tillbyggnad av huset, krävs bygglov.

Tillbehör
Det är härligt att tillbringa sommardagarna på poolkanten. Solstolar och sköna soffor inbjuder till lata dagar i solen och en middagsgrupp inbjuder till samvaro och umgänge. Det finns poolmöbler i mängder med olika material för alla smaker och behov.
Pooldäcket gör poolen till mer än en badplats. Däcket är plats för en avslappnad tillvaro. Det är inte bara mysigt med ett pooldäck. Det är praktiskt också. Pooldäcket håller ytorna runt poolen ren från smuts och därmed också poolen skyddad från jord och gräs. Samtidigt skadas ingen gräsmatta från frätande klorvatten. Ännu en fördel är att ett pooldäck runt poolen ger bättre skydd från att halka än vad gräset gör.