Rejäl husman utan halvfabrikat

Det är hos Lunch på Himmalagat, vid före detta Hjortens Trä och Bygg på industriområdet, som man äter ordentlig husmanskost. Köket serverar klassiska svenska rätter som fläskpannkaka, kålpudding och ugnsgratinerad kassler. Allt till hyfsat pris. Varje vecka pryds menyn av nya rätter efter traditionella recept. Populära husmansrätter som pannbiff och köttbullar går alltid att beställa.

Det var för sju år sedan som Christer Håkansson (56) bytte yrkesbana.
– Jag hade en fastighetsfirma och jobbade mycket med bygg och sånt. Men hälsoproblem gjorde att jag mer och mer längtade efter något annat. I grunden är jag ju utbildad inom restaurangbranschen, så drömmen om att starta någon slags matservering var inte långsökt, berättar Christer

Fick kämpa hårt
I starten blåste det inte direkt medvind för Lunch på Himmalagat. Christer fick kämpa hårt för att få ekonomin att gå runt.
– Nej, det var tufft i början. De första åren lade jag in mycket eget kapital för att få det att funka, och regelbundet fick jag be om att skjuta upp betalningarna. Egentligen var det ingen som trodde på detta, bara jag. Min sambo frågade mig många gånger, ”ska du verkligen syssla med det här?”.
För två-tre år sedan vände dock vinden och Lunch på Himmalagat fick ett lyft, berättar Christer.
– Kommunen ringde mig och berättade att de skulle sluta servera färdigrätter till pensionärer. Istället skulle det bli en öppen marknad och pensionärerna fick bestämma själv var någonstans maten kom ifrån. I början handlade det om 5 till 10 tallrikar dagligen, men nu ligger vi stabilt någonstans emellan 35 och 50 serveringar om dagen.

Spännande resa
Det har varit en spännande och utmanade resa för Christer och han är nöjd där han befinner sig för tillfället.
– Allt fungerar bra just nu. Jag har två anställda, Indira och Erik, som hjälper till i köket. Det underlättar allt annat som ska skötas. Önskar jag bli större skulle det påverka kvalitén eftersom jag då blir tvungen att använda halvfabrikat. Det har jag ingen lust till. Jag tror på, och satsar på fina råvaror, säger Christer.