Roddklubb sätter kurs mot ungdomssatsning – Behöver föryngring och prioriterar kustrodd i framtiden

Sedan april är Landskrona roddklubb igång med en ungdomssatsning. Två gånger i veckan träffas en grupp på sex-åtta pojkar och flickor i åldern 10 till 26 år för att lära sig rodd.

– Det var senast runt år 2000 vi hade en grupp unga duktiga roddare i klubben. Några av dem stannade kvar i klubben efter de provat på rodd i skolan. De var ett trevligt gäng. Klubben var som ett andra hem för dem, och många föräldrar var engagerade. Ute på vattnet peppade de varandra till nya nivåer. Flera av dem tävlade nationellt och några vann även SM, berättar Benny Wernström, ordförande i LRK.


Elin Gren.

Så är det inte i klubben nuförtiden. De som tävlar är få och mest är det äldre roddveteraner som ställer upp på tävling. Klubben inser att det är nödvändigt med en förnyande insats.
– Rodd är en underbar sport och vi har en fin, stor lokal som verkligen ligger fantastiskt här vid hamninloppet. Det är härligt att kunna ta sig ut på vattnet. Frihetskänslan man får där ute går knappast att beskriva. Framför allt när vinden lägger sig och havet blir som en spegel, eller när solen sjunker mot horisonten. Runt Gråen, på Lundåkra­bukten eller ut på sundet, säger ungdoms­ledare Mårten Manglind.
– Landskrona roddklubb har tillgång till ett vackert område och det är gött att vara ute i naturen.
Det finns även andra för-delar med sporten menar Mårten Manglind.
– Det är bra träning med rodd också. Man tränar hela kroppen och blir stark. Dessutom är det bra för din personliga utveckling – för självförtroendet. Efter man har lärt sig tekniken och börjat ge sig ut på vattnet själv. Det ger mycket.


Även om det finns roddklubbar över hela Sverige är rodd en liten idrott. Den internationella utvecklingen inom disciplinen kustrodd märks dock även i Sverige. Fram för allt hos de skånska klubbarna, där det finns duktiga roddare som uppmuntrar varandra till världsnivåer. Klubbordföranden Benny Wernström tror starkt på den trenden.
– Internationellt är kustrodd den gren inom rodden som genomgår störst utveckling just nu. Man ser trenden också i Sverige. Helsingborgs roddklubb till exempel satsar hårt på
kustrodd, och lyckades 2014 leverera en världs-mästare i Peter Berg.  Men också Höganäs har en duktig kustroddare som ständigt är med på prispallen. Det är fina prestationer, menar han.
– Landskronas vatten lämpar sig utmärkt för kustrodd, och det är nog mer och mer den riktningen klubben siktar på i framtiden. Kanske nästa världsmästare i kustrodd är med i vår ungdomssatsning just nu, eller blir inspirerad till detta när hen ser denna artikeln i tidningen och kommer till klubben för att prova på rodd. Det hoppas vi på, säger Benny Wernström.

Under sommaren…
…är ungdomar välkomna på måndagar och torsdagar, träningen börjar kl. 18. Klubblokalen finns på Lotsgatan 8 i Lustbåtshamnen nära Citadellbadet.