Röstånga – populärt även för husbyggare

Lediga villor går åt som smör i solsken i Röstånga och det finns inte många lediga tomter att bygga på. Men nu vill trähusfabrikanten Hjältevadshus bygga på fem tomter i byn.

Fyra av dem ligger längs Lingatan och en i korsningen Lingatan/Hagagatan, i södra Röstånga, ett par stenkast från där det finns planer på att bygga en ekoby.
– Tomterna har ett bra läge i befintlig villamiljö, vilket gör det attraktivt att flytta in i ett färdigt område, säger Lars-Bo Hagård som är säljare på Hjältevadshus och själv Röstångabo.
– Röstånga är ju där det finns minst antal fria tomter. Därför är det så spännande att de kommer från Hjältevadshus och säger att dessa vill vi ha, säger Olof Röstin (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande och fortsätter:
– Jag tycker det är kul att det är just i Röstånga som Hjältevadshus nu ser möjligheter att bygga fem villor. Här har det inte byggts så mycket nytt på flera år. Det visar på att även denna kommundel är attraktiv för inflyttning i nyproducerade hus.
Trähustillverkaren har tecknat ett markanvisningsavtal med Svalövs kommun och har nu åtta månader på sig att köpa de fem tomterna, läs hitta kunder. Byggtid för ett hus från att kontraktet är påskrivet brukar vara 25-30 veckor, berättar Lars-Bo Hagård. För att bygga något av husen lär slutsumman landa på dryga två miljoner kronor, uppskattar han.
Lars-Bo Hagård lyfter fram bra skola, kommunikationer, många fritids- och idrottsaktiviteter och en lugn miljö som dragplåster för att få kanske främst barnfamiljer, att flytta ut på landet.
– Alla kan inte bo i en stad. Röstånga har rätt mycket att erbjuda. Varje del i kommunen måste leva. Jag ser gärna att byn expanderar, istället för minskar, säger Lars-Bo Hagård.
Samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg lyfter fram den ”rurbana” trenden.
– Folk vill jobba stadsnära, men bo i det gröna, säger han.
Härnäst riktar Hjältevadshus blickarna mot Kågeröd.
– Kommer vi upp i 10-12 tomter så smäller vi upp ett visningshus, säger Lars-Bo Hagård.

Fotnot:
Hjältevadshus har en visningshelg den 10 juni klockan 10-13 och den 11 juni klockan 11-14 på Fingerörtsgården 12 i Häljarp.

Bildtext, stora bilden: Olof Röstin (M), Mats Dahlberg, samhällsbyggnadschef och Lars-Bo Hagård, säljare Hjältevadshus.
Foto: Maarten van den Haak