Satirisk präst ställer ut i Sofia Albertina

Namnet Kent Wisti är säkerligen bekant för många, tecknaren bakom de underfundiga gubbarna med satirisk spets som flitigt förekommer i sociala media. Men Kent Wisti är inte bara satirtecknare. Han är också utbildad bildkonstnär – och präst inom Svenska kyrkan. Den bakgrunden är, möjligtvis, en förklaring till att han ställer ut i Sofia Albertina kyrka under denna sommar. Vernissage för utställningen är det nu på söndag, den 25 juni efter högmässan som börjar klockan 10.

Förra året kom boken ”Det här jävla landet” ut, med samlade satirteckningar. Teckningarna har dock fått stor spridning redan innan dess, dels genom Dagens Nyheter, dels på sociala media. Lika känd är dock inte hans övriga bildkonst, och det är delar av den som visas i Sofia Albertina. Det handlar dels om ”Kyss” som är ett samarbete med författaren och journalisten Maria Küchen. Küchens texter och Wistis bilder har sin grund i Gamla testamentets Höga visan, och formen är erotisk. Men budskapet är fred och makt- och normkritik. Det visas även större oljemålningar ur ”Hopp” som är ett pågående projekt.
Sedan 14 år förenar Kent Wisti sina roller som konstnär och präst.
– Ända sedan jag var liten visste jag att jag skulle bli präst, jag prästvigdes 2003. På 90-talet gick jag en konstutbildning, jag har tecknat sedan jag var barn och jag slutade aldrig med detta. Jag lever min dröm!, säger han i ett pressmeddelande.

Bilden ovan: Kent Wisti, präst, konstnär och satiriker, visar två utställningar i Sofia Albertina kyrka under sommaren – ”Kyss” och ”Hopp”. Foto: Per Johansson/Svenska kyrkan

Bild ur serien ”Kyss” ett samarbete med författaren Maria Küchen med grund i Höga visan.