Sommaraktiviteter för alla smaker

Seglarskolan

Under sommaren arrangerar Borstahusens Segelsällskap nybörjar- och fortsättningskurser för barn i åldern 8 till 12 år. Veckans nybörjargrupp består av 12 unga deltagare.
– Våra kurser är både spännande och utmanande. Det viktigaste är dock att barnen trivs på båten och ute på havet. För de flesta är det första gången på en båt. Det ska kännas skoj. Barnen lär sig mycket, varje dag tillkommer det något nytt. De lär sig hantera olika situationer. Vad man gör när båten kapsejsar till exempel. Det betyder att båten slår runt. Lite teori blir det också, ja. Kursdeltagarna får en genomgång av olika båtdelar och båttermer. Kursveckan avslutas med en segeltur till Ven där det äts lunch, berättar kursledaren Hannes Tedin.

Lite fakta
Ålder 8-12
Barnen ska kunna simma 200 meter
Båttype: Optimist och C55

Några segeltermer
Styrbord: höger sida
Bakbord: vänster sida
Lägga till: att parkera båten
Bära av: att med handkraft förhindra att en båt törnar emot ett annat föremål
Skota: att dra in seglet
Gira: att svänga, ändra kurs
Slag: att genomvindsvändning från den ena bidevindshalsen till den andra
Tamp: den lösa änden på en lina
Väja: att vika av från kursen för att undvika kollision


Skateskolan

Varje vecka under sommaren håller 261-Skateboardförening workshops vid Lagunen för unga skejtintresserade. Möjlighet att låna utrustning finns. Duktiga ledare ger introduktion i skejtgrunderna och erbjuder coachning på plats. Skejtskolan är på söndagar klockan 12 och både tjejer och killar är välkomna. På onsdagar står tjejer i centrum och de är välkomna klockan 15.

Johanna Ekström från 261SB. På hennes vänstra sida står Tella 10 år. På gräset sitter Janina med sin dotter Junis 6 år i knäet.

I skateparken vid Lagunen träffar jag Janina, både hennes döttrar är med i tjejworkshopen. Tella 10 år och Junis 6 år. Hur hittade hon hit?
– Jag jobbar själv på kommunen så jag är liksom tätt på informationskällan. Men jag kan rekommendera kommuns hemsida. Där finns hela sommarlovsprogrammet. Dessutom kan man få det på olika språk också, så det är ju utmärkt för de som inte läser svenska, berättar Janina.
Finns det fler aktiviteter i programmet barnen är intresserad av?
– Jo, en hel del. Det finns väldigt mycket de tycker om. Tidigare idag befann vi oss på Open Art Camp på Kulturhuset. De tyckte att det var kul att göra en film i det gröna rummet. Streetdance och nycirkus gillade de också.


– Det är helt fantastisk att Landskrona Stad bjuder på ett så pass brett sortiment i sommarlovsprogrammmet. Där finns verkligen något för alla och det är kul för de unga Landskronaborna att mötas utanför skolan. Till helgen blir det Bajramfesten på Koppargården. Jag tycker det är mycket positivt att staden står för det öppna samhället, där det finns plats för mångfald och diversitet, säger Janina, som är mamma till Tella 10 år och Junis 6 år.

 

 

Open Art Camp 2017 – Kulturskolan öppen under sommaren

– Under terminen kan det vara svårt att komma in på Kulturskolan. Där finns kölistor och det kostar. Det glädjer oss att kunna öppna upp sommartid och vara tillgängliga för alla barn som är intresserade och vill prova på kulturella aktiviteter, berättar Murat Saglamoglu som är projektledare.

Under tre veckor är barn i åldern 6 till 15 år välkomna på Kulturskolan i Landskrona och andra veckan är igång just nu. Barn får möjlighet att prova på och upptäcka film, streetdance, nycirkus, konst och makerspace. Det är gratis och anmälan sker på plats. De unga nyfikna är uppdelade i och två åldersgrupper, 6-10 och 11-15 år, och är välkomna klockan 10-12 respektive 13-15.
Det är första gång Kulturskolan håller i Open Art Camp 2017.

William 7 år hos Makerspace, bygger en robot som ska rita med en penna på ett papper.
– Jag tycker mest om att bygga. Sedan tänkte jag prova film också, säger William.

Sofia 9 år hos konst. Igår pysslade hon med lera och gjorde en kanin, idag gör hon kort i papper med olika former.
– Jag tänkte prova mycket. Också dans och cirkus senare, säger Sofia.

Wille 10 år hos Streetdance och hans mamma Jessica.
– Vi blev tipsade och kollade på Facebook. Wille har provat film tidigare idag och är han igång med streetdance. Han tycker det är fantastisk. Vi kommer säkert hit fler dagar, säger Jessica, Willes mamma.

– Vårt mål är att öppna skolan under sommaren att kunna erbjuda kultur som aktivitet för barnen. Det kanske tar lite tid i början att etablera sig eftersom det är något nytt i staden. Vi är glada dock att barnen har hittat hit, säger Murat från Kulturskolan.