Spänningar släpper på slak lina

När du blir rädd, så kan din kropp reagera med att antingen fly, slåss eller frysa till. För David Sjöströms del så var det det sistnämnda som hände när han för första gången skulle testa att gå på en slackline på hög höjd. Nu är han instruktör, med flera projekt.

Ett soligt och kuperat fält i Röstångas södra utkant. En man går långsamt framåt på en lång polyesterlina som är uppspänd mellan två träd. Han är bara några decimeter från marken. Armarna pendlar mjukt upp och ner, som i en vågrörelse åt sidorna, upp och ner.
Det är Röstångabon David Sjöström. Han är läkaren som tagit en paus och numera är slacklineinstruktör och jobbar med flertalet projekt.

Han fick upp ögonen för slackline på en festival i Kroatien för flera år sedan.
– Det är de senaste ett och ett halvt åren som jag tränat mer och blivit väldigt passionerad över slackline och satsar mer och mer, säger David Sjöström.
– I mitt liv just nu är det bra kombination av fysisk och mental träning. Det är ett sätt att få paus i ett intensivt liv med tre småbarn.
Och en chans att komma ut i naturen.
Hans vän, Ariel Cicero, som bor i Stockholm i vanliga fall, dyker upp. Han har en 270 meter lång lina över en sjö i Stockholmstrakten som han tränar på, vilket är den längsta slacklinen i Skandinavien.
– Du går in i en sinnesstämning, där du är lugn och inte orolig.
– Det är ett sätt att utmana sina rädslor och utvidga din bekvämlighetszon, säger han om vad slackline är för honom.

Ariel Cicero på besök i Skåne och Röstånga. Annars håller han till Stockholmstrakten där han har en 270 meter lång lina spänd över en sjö. 

Schwung, säger det och bandet åker rätt upp flera meter i luften när David Sjöström hoppar av det.

Det låter dramatiskt när David Sjöström förklarar definitionen av highline och midline. ”Definitionen av highline är att den är så högt upp att om du ramlar ner så dör du direkt. För midline är det att du överlever men skadar dig svårt.” Här gör han en åttaknop i selen.

Han visar sedan vägen in i skogspartiet strax bredvid, där han spänt upp en 50 meter lång highline, med markägarens välsignelse.
Han minns när han testade en highline för första gången, 20 meter upp.
– Jag blev så rädd att jag inte ens vågade röra mig, utan klamrade mig fast.
Kroppen frös.
– Jag visste hur jag skulle gå på slacklinen, men min kropp ville inte bete sig som jag ville.
Det finns en mental aspekt i och med att man få träna sig på att utmana sina rädslor, menar han.
– Det är en metafor för andra saker i livet. Jag har lärt mig mycket om mina rädslor och rädslor generellt. Detta har varit väldigt intressant, inte minst ur ett neuropsykologiskt perspektiv. Man kan agera fast man är rädd.
Han ser slackline som en förlängning av meditation, som innebär ett avslappnat fokus, en avslappnad ansträngning.
– Man får ibland tankar att ”det här går inte”. Slackline är ett fantastiskt fint tillfälle att lära känna de tankarna, observera dem och släppa dem. Oftast ser man att tankar inte är fakta.
Även kroppen får sin dos träning.

Första gången som David Sjöström skulle gå på en slackline på hög höjd, frös kroppen till. Nu vill han upp på en halv kilometers höjd i luften.

– Slackline tränar alla muskler i kroppen på ett effektivt och balanserat sätt och detta har jag märkt av tydligt personligen, säger han.

David Sjöström visar att det är säkert att ramla.

I sommar ska han åka till franska Alperna för att gå på 400-500 meters höjd, men förhoppningsvis högre.
– Då kan jag säga att jag kommer att känna det igen, rädslan för höga höjder från en 2,5 centimeter bred lina, säger David Sjöström.
Säkerhetsselen ger trygghet.
Han tar på sig selen, klättrar upp i trädet och går ut på linan. Vid något tillfälle ramlar han. Men det är inga problem för honom att ta sig upp på linan igen, det är en väl inövad teknik.
– Ramlar man av så ramlar man bara i säkerhetselen rakt ut i luften. Så det innebär en stor frihet. Man behöver inte vara rädd för att ramla ner och slå sig. Att ramla av är en naturlig och viktig del av slackline. Då klättrar eller ställer man sig bara upp igen. Återigen en fin metafor för livet, säger han.

David Sjöström leder workshops och organiserar uppvisningar i hela Skåne, Sverige och även internationellt. Han jobbar bland annat med ett integrationsprojekt i Landskrona stad för ensamkommande, har byggt en slacklinepark på Röstånga camping, där han förra året höll workshops. Detta kommer han göra även i år. Under sommarlovet leder han prova på-slackline på Halvmånen i Landskrona och under karnevalen. Här finns även slacklines för dem som vill fortsätta träna och utvecklas, samt ett enkelt system för att låna högkvalitativ utrustning sponsrat av Landskrona Stad. Under sommaren erbjuder han även tillsammans med andra slackline i olika lägerformat.
Hemmaplan är dock naturreservatet Klöva hallar.

 

 

FAKTA:
Slackline är namnet både på sporten och redskapet där utövaren balanserar på en flexibel lina av till exempel polyester, dynema eller nylon. Balanslinan spänns upp mellan två ankarpunkter, som till exempel träd, höga byggnader, klippor eller berg. Utövaren kan sedan gå, hoppa, dansa eller göra tricks på linan. Linans spänning kan anpassas efter användarens tycke och är platt, vilket gör att användaren enklare kan gå på linan, till skillnad från ett runt rep, där fötterna enkelt glider av.
En slackline kan variera i design och antal delar, men är oftast 2,5 cm bred och 10–100 meter lång.
Den som gått längst i världen är schweizaren Samuel Volery som gått på en 1250 lång slackline nyligen (år 2014 var världsrekordet 140m). Han besöker David Sjöström och den nationella föreningen i sommar för ett gemensamt projekt.
Slackline uppstod ur klätterrörelsen på 1980-talet i nationalparken Yosemite i USA.

Mer info: www.slacklineinternational.org.
Facebook: Landskrona slackline och Slack chat.

Prova på:
Den som vill prova på kan komma till grillkväll med slackline, trickline och filmvisning vid parken vid Kopparängen 29 på onsdagar klockan 17-19.
Hela sommaren finns det också möjlighet att prova på slackline vid Halvmånen i Landskrona, se stadens sommarlovsprogram.