Svängig lektion upptakt till karnevalen

Med en och en halv månad kvar till Landskronakarnevalen så kan den tyckas långt borta ännu. Men inte på Landskrona dansstudio på Ödmanssonsgatan. Under sex onsdagskvällar ges där lektioner för att få rätta gunget i höfterna inför karnevalens traditionella höjdpunkt: sambatåget.

Den är hög och den är rytmisk, musiken som låter ur högtalarna i den stora salen på Landskrona dansstudio. Dansläraren Matilda Asp står framför ett 15-tal småtjejer och visar stegen, först utan musik, och sedan med, då alla försöker.
– Tänk på att få med händerna!, ropar Matilda Asp, och visar en graciös armrörelse.
Lättare sagt än gjort, kanske. För någon som inte har någon vidare koordination, som Papperstidningens reporter, ser det svårt nog ut att få rätt på stegen.
Totalt sex onsdagskvällar är det Sambaskola, onsdagens lektion var den första.
– Det svåraste är väl egentligen att få till höfterna tillsammans med stegen, säger Matilda Asp om samban jämfört med andra danser.
Hon berättar att det är en koreografi på fem minuter som lärs ut, och sedan nöts den, för att förhoppningsvis sitta i rörelseminnet lagom till karnevalen.

Lovis Schultz (till vänster) och Melina Campos-De Souza Bastos är två av eleverna i sambaskolans 6-12 års grupp.

Totalt är det 25 personer som anmält sig till årets sambaskola som hålls för två åldersgrupper, 6-12 år och 13 och uppåt. När man tittar ut över salen syns där bara tjejer.
– Vissa år är det killar anmälda också, men inte i år, säger Matilda Asp som berättar att de är mest barn och unga i grupperna, men att det finns tre modiga vuxna som är med.
Och jo då, Matilda Asp kommer själv dansa i karnevalens sambatåg, fastän lektionerna är slut.
– Det är ju så kul!, säger hon.

Två som varit på sambaskola för första gången är Melina Campos-De Souza Bastos och Lovis Schutz. Melina Campos-De Souza Bastos har gått på danskurs tidigare, berättar hon, på showdans.
– Jag gillar att dansa, och så kommer jag från Brasilien, säger hon om varför det också blev sambaskola.
Även Lovis Schultz gillar att dansa – men det har mest blivit hemma hittills.
Är det svårt att lära sig samba tycker du?
– Ganska svårt. Svårt att komma ihåg stegen.

Bilden ovan: Det svåra är att lära sig att kombinera stegen med att svänga på höfterna berättar dansläraren Matilda Asp (mitten) om sambautlärningen.

Även och händer ska med, som här när svängen görs.