Andra skulpturskörden efter lantbrukarens idé

I en dryg veckan kommer det skäras, sågas, svetsats, slipas och poleras i ett tält vid Båghallen bakom Linåkerskolan. Resultatet blir sex nya skulpturer i den andra skörden från det kultur-frö som f.d. lantbrukaren John-Ove Hansson sått. Nu pågår Svalövs andra skulptursymposium.

Stundtals bullrar det rejält, svetslopporna flyger och det luktar av trä och bränd metall. Det är hektisk aktivitet som pågår när Papperstidningen kommer förbi tältet vid Båghallen. Sex konstnärer arbetar på lika många skulpturer, materialen är både metall, trä och sten. Några av de sex konstnärerna har kommit från platser som Spanien och Skottland, för att under en intensiv vecka delta i den andra upplagan av ”Svalov International Sculpture Symposium”. Andra bor i Sverige och har inte behövt resa lika långt, till exempel konstgjutaren Viktor Praznik som bor i Konga.

Galleristen och före detta lantbrukaren John-Ove Hansson ser på när skulpturerna växer fram. Det var han som satte bollen i rullning genom en stor konstdonation till kommunen.

På onsdag, den 12 juli, kan du beskåda frukten av deras möda på plats vid Båghallen. Mellan klockan 17 och 18 visas skulpturerna upp, och det finns möjlighet att prata med konstnärerna och njuta av musikunderhållning.
Någon som njuter redan när Papperstidningen kommer förbi är före detta Svalövs-lantbrukaren John-Ove Hansson. Parkerad på sin rollator följer han med intresse hur konstverken växer fram under konstnärernas händer. Det var John-Ove Hansson som satte bollen i rullning genom en donation till en skulpturpark vid Svalövssjön, med skulpturer av vännen Robert Harding. En donation som det kunde gått annorlunda med.
– Jag hörde först av mig till Landskrona konsthall, berättar han.
– Men de var inte intresserade, det var redan fullt i parken.
En före detta lantbrukare från Svalöv kanske inte passar in i sinnebilden av en konstmecenat med skulpturintresse, men för John-Ove Hansson är det inte så krångligt.
– Det är sedan födseln. Föräldrarna umgicks mycket med konstnärer. Sedan blev det fullt på väggarna, då blev det skulpturer istället, berättar han.

Andrea Geile (Storbritannien) skär ut ett intrikat mönster stora plåtar. Tillsammans ska de bilda ett tre meter högt torn. Inspirationen kommer bland annat från murgrönans bladverk.

Andrea Geile kommer ursprungligen från Tyskland men är nu baserad i Edinburgh i Skottland. Framför henne ligger två stora plåtar där ett ett intrikat mönster växer fram med hjälp av ett precist skärverktyg. ”Lövverk” tänker Papperstidningens reporter.
– Murgröna, förklarar Andrea Geile.
– I murgrönan finns stor biologisk mångfald och det är en så bra symbol för livskraft. Det finns så många fina promenadvägar här i Svalöv, så jag tänkte att det skulle passa bra.
Andrea Geile berättar att hon också är inspirerad av hur celler ser ut och nervbanornas nätverk i kroppen.
– Jag har jobbat mycket med forskare på senare tid, och vill gärna få in det i min konst säger hon.

Var Andrea Geiles skulptur hamnar, eller för den delen de övriga fem, är inte klart. Men helt klart är att de kommer få en fast plats i Svalöv.
– När det gäller skulpturparken vid Svalövssjön fick vi till en mycket bra medborgardialog. Vi ska se till att vi får bra förankring av placeringen här också, säger kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L).
Han är märkbart imponerad av kulturevenemanget som verkar ha kommit till orten för att stanna.
– Det är egentligen för stort för Svalöv, säger han med en glimt i ögat.
– Nu ska vi se till att vi får fler besökare, från Malmö och Helsingborg till exempel.

Bilden ovan: Timsam Harding (Spanien) slipar kanter på den skulptur i stålplåt han jobbar med.


Deltagande konstnärer

Robert Harding, Storbritannien (även curator för symposiet)
Paco Aguilar, Spanien
Andrea Geile, Storbritannien
Timsam Harding, Spanien,
Gunnar Carl Nilsson, Sverige
Viktor Praznik, Sverige

Svalöv international sculpture symposium #2

Årets symposium blir det andra i rad. Sex konstnärer deltar mellan den 3 och 12 juli. Symposiet sker som ett samarbete mellan galleristen John-Ove Hansson, Svalövs kommun och Fridhems folkhögskola. I år blir det också en rad kringarrangemang som mobilfotoworkshop och barnteater. Mer info på svalovsculpture.wordpress.com eller symposiets sida på Facebook.