Bli brun inte bränd – Skydda dig rätt mot solen

Nu när sommaren är här så är det otroligt viktigt att skydda sig mot den farliga UV-strålningen. D-vitamin är ju något som solen ger oss så att passa på att njuta av ljuset rekommenderas verkligen, men det är superviktigt att skydda huden från den farliga strålningen. Undertecknad kan också passa på att slå hål på en vanlig myt. Man blir brun, trots att man smörjer in sig med solskydd, det tar bara lite längre tid. SPF 50 eller 30 rekommenderas för en ljus/medelljus hud, men har du en mörkare hud kan du gå ner lite i SPF. Genom att använda produkter med SPF förebygger du rynkor, pigmentfläckar och hudcancer.

Papperstidningen har med hjälp av makeup-artisten och bloggerskan Kajsa Johansson tittat på några vanligen förekommande solkyddsprodukter och plockat ut för och nackdelar med de olika.

Vilken produkt passar mig?
Recension är gjord på produkter som passar bättre för en vuxen hud, barn bör använda andra produkter.

2 solar i betyg- Piz Buin Ultra light SPF 15/30 är ett solskydd i sprayform, som är väldigt lätt på huden, blir inte alls kladdig men är ändå återfuktande på huden. Vilket är superviktigt i solen. Doften är ganska kraftfull och god, men kan absolut uppfattas som stark för vissa. Det rekommenderas att dofta på denna i butik innan man köper.

4 solar i betyg – Piz Buin Wet Skin Transparent SPF 15/30 Ännu ett solskydd i sprayform, vilket förmodligen beror på att det är så otroligt smidigt helt enkelt. Det som skiljer denna från de andra, litegrann, är att den kan appliceras direkt på blöt hud. Denna egenskap är otroligt bra om man behöver smörja sig efter ett bad eller när man fortfarande är svettig. Den har en väldigt kraftfull doft och att dofta på den innan köp rekommenderas. Denna produkt är bra för dig som inte vill känna dig kladdig alls, då den inte alls känns på huden.

4 solar i betyg Rituals – The Ritual of Karma SPF 20/30/50 Rituals är ett smidigt solskydd i sprayform. Produkten har anti age-egenskaper och är vattenresistent. Vattenresistens är verkligen viktigt när man badar mycket så att skyddet inte försvinner i vattnet. Återapplicera alltid efter bad ändå. Rituals innehåller parfym och doften är fräsch och lätt.

3 solar i betyg Hawaiian Tropic® Sheer Touch Ultra Radiance Lotion Sunscreen SPF 15/30/50 Denna produkt säljs i krämform och är fri från olja, vilket gör att den inte blir superkladdig på huden. Hawaiian Tropic® är extra vattenresistent vilket betyder att den håller bra och länge i vatten och med svett på kroppen. Något som är väldigt trevligt med denna solkräm är att den ger ett svagt skimmer på kroppen som är otroligt snyggt i solen. Passar perfekt när man vill hålla glöden på stranden.

5 solar i betyg ACO Sun Lotion SPF 10/15/20/25/30/50 Detta är absolut den produkten som har störst bredd när de kommer till SPF Den är behaglig på kroppen, lätt att smörja ut. Blir inte kladdig och har ingen doft. Den är också extra vattenresistent. Utan tvekan den som jag tror kommer passa flest människor. Allt från mörkhyade som fortfarande behöver solskydd, men med en lägre SPF, till dom allra ljusaste av oss som verkligen behöver de högsta.

 • Kajsa Johansson
  Kajsa Johansson 22 år och diplomerad makeupartist. Att uttrycka sig genom makeup är något av de bästa j hon vet.
  – Jag är även helt besatt av matlagning och har ganska mycket i min ryggsäck trots min unga ålder, säger Kajsa.
  Hon blev nyligen diplomerad öronhålstagare och är även lageransvarig egenvårdsspeciallist på ett av Kronans största apotek.
  – Där jobbar jag självklart också med makeup och är även makeupansvarig, berättar hon.
  Privat lever Kajsa med sin fästman som blir hennes äkta man snart. De ska nämligen gifta sig 2018.

 

 • SPF är förkortningen av Sun Protection Factor som är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar. (UVB = Den typ av strålning som orsakar solbränna) SPF och sedan siffran som följer är måttet av hudapplicerade solskyddsmedel och styrkan anger hur många gånger längre man kan vara i solen än utan.

 

 • After Sun – Glöm inte after sun efter en dag i solen! Det hjälper till att lugna huden efter påfrestning från just solen. Den återfuktar också huden. Vill man behålla en fin bränna så är det bästa sättet att se till att återfukta huden. Huden vill må så bra som de bara går för att kunna behålla pigmentet.
  Här får ni 2 exempel. Rituals – The Ritual of Karma After Sun Hydrating Lotion med aloe vera och en lugn härlig doft.
  Nivea In shower Refreshing After Sun Lotion som man använder i duschen, perfekt för dig som faktiskt inte orkar eller har tid att smörja in dig efter duschen.