De ska skapa trygghet för tjejer på karnevalen

De knallrosa västarna med hashtagen ”Trygga tjejer” på ryggen har redan synts på flera skånska evenemang och tillställningar. Nu är det dags för Föreningen ”Vuxna för trygga tjejer” att skapa trygghet för tjejer även på Landskronakarnevalen.

Marie Strömdahl är ordförande i och en av grundarna till Vuxna för trygga tjejer.
Vilka är ni?
– Vi är en förening som bildades för ungefär ett år sedan. Vi bildades med målet att tjejer ska kunna vara på utomhusaktiviteter i något så när trygghet med hjälp av att vi är på plats. Vi har varit på festivaler, karnevaler, konserter och olika musikarrangemang och pejlat av omgivningen, haft lite koll. Vi har samarbetat med arrangörer, polis, väktare och Röda korset. Vår vision är nollvision men är kanske inte helt möjligt att uppnå.

Marie Strömdahl är ordförande för föreningen Trygga tjejer. Foto: Privat

Vad innebär en nollvision?
– En nollvision att tjejer ska kunna gå ut i lugn och ro och ha trevligt och slippa att bli tafsade på, slippa sexuella trakasserier och våldtäkter som blivit ett stort problem.
– Vi har så småningom som mål att vi vill ha det rikstäckande. Som det är nu, så finns vi bara i Skåne med huvudsäte i Hässleholm, vi håller på och skapar grupper.
Hur mycket har ni varit ute hittills?
– Förra året var vi ute på 23 dagar, från juli till september, och under de dagarna var det 52 olika personer som ställde upp som var med. Detta året har vi varit ute på några redan. Vi har fått många förfrågningar från kommuner och arrangörer, men ibland varit tvungna att säga nej för att vi varit för få.
Har ni kunnat gå in och stoppa otillbörliga saker?
– Vid flera tillfällen har vi kunnat gå in och bryta och kolla om någon ser obekväm ut. Man lär sig att se vad man ska titta efter. Är det något som vi tycker ser suspekt så går vi in kollar hur det är. Flera gånger har vi kunnat göra skillnad för tjejer.
Ni söker folk med lokalkännedom som kan gå ut med er på Landskronaskarnevalen. Hur kommer man i kontakt med er?
– Det lättaste är antingen att går in på vår Facebooksida eller vår Facebookgrupp. Där kan man ansöka om att bli medlem och då kan skriva direkt där eller skriva till någon administratör eller mejla.
Vad vill ni åstadkomma just på Landskronakarnevalen?
– Att det inte händer något, det är önskedrömmen. Jag hoppas verkligen att om det är något som händer, att vi då kan vara där och göra skillnad. Tjejer ska känna att de kan komma till oss, ja killar med för den delen. De ska känna att vi hjälper till så gott vi kan. Vi hoppas att vi kan göra skillnad denna gången också om det händer någonting. Också att folk ser oss och blir intresserade och vill vara med. Vårt huvudmål är att vara där för tjejerna.

Bilden ovan: Föreningen Trygga tjejer kommer att vandra under Landskronakarnevalen. Nu efterlyser det personer med lokalkännedom som kan vara med och vandra. Foto: Privat

Mer info:

  • www.tryggatjejer.se
  • Instagram: #tryggatjejer
  • Facebook: Vuxna för trygga tjejer
  • Mejl: info@tryggatjejer.se