Frågan om Lantmännentomten kan få svar i augusti

Kommunen har gjort vad den ska, det menar kommunpolitikerna. Hur kan man skriva avtal med bara en delägare?, det undrar en av de två säljarna som inte accepterat ett tilläggsavtal. Det juridiska trasslet kring Lantmännentomten fortgår, men i augusti kan det bli avgjort – kanske.

Det är nämligen senast den 15 augusti som Lantmäteriet ska ha svarat Svalövs kommun, enligt kommunens egen begäran. Då ska myndigheten ha registrerat kommunen som lagfaren ägare, eller i vart fall lämnat något annat besked. Om det finns något beslut den 15 augusti återstår att se.
– När vi har en lagfart så är saken helt avslutad från vår sida, säger Olof Röstin (M), förste vice ordförande i Svalövs kommunstyrelse.
– Kommunen har betalat 3,9 miljoner kronor och levt upp till sin del av avtalet. Sedan rekommenderar jag de före detta ägarna att göra upp sinsemellan.
Vad händer om Lantmäteriet inte har lämnar något svar den 15 augusti? Eller om Lantmäteriet inte vill ge kommunen lagfarten på grund av den här saken?
– Det finns ändå tid, menar Olof Röstin.
– Just den 15 augusti valdes för att markera att vi vill ha ett besked. Sedan finns det också den andra vägen, att få båda säljarna att skriva på tilläggsavtalet.

HSB Landskrona har tillsammans med Midroc byggplaner för tomten i centrala Svalöv, något som Papperstidningen tidigare skrivit om. Att det uppstått juridiska fnurror på tråden påverkar inte de planerna särskilt mycket, menar Olof Röstin.
– Kommunen har blivit lidande i en konflikt som funnits mellan de två delägarna sedan tidigare. De har inte varit helt öppna mot oss här. Men planeringen för tomten pågår, säger han.
Olof Röstin bedömer att byggstart kan ske under kvartal fyra nästa år.
– Att vi snabbt kan gå från ord till handling i kommunens handläggning har vi redan bevisat i Teckomatorp.
Någon gång under år 2020 tror Olof Röstin att HSB-husen kan stå klara för inflyttning.
– I god tid före att Pågatågstrafiken kommer igång, säger han.

Olof Röstin har dock svårt att dölja sin besvikelse över att affären dragit ut på tiden.
– Vi har inte fått någon kontakt med säljarna sedan brevet gick iväg i maj. Jag tycker att det varit en väldigt tråkig ton från Ingmar Rundberg, kommunen har ju inte med berått mod begått något misstag. Jag har uppfattat det dessutom som att båda ägarna vill sälja.

Bilden ovan: Glada miner hos Olof Röstin (M) (till vänster) och samhällsbyggnadschefen Mats Dahlberg efter att köpet av Lantmännentomten såg ut att vara i hamn. Sedan dess har projektet stött på oväntade problem. Om Lantmäteriet ger kommunen lagfarten den 15 augusti som man hoppas på, kan det vara löst. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Detta har hänt

  • 2014 skrev Svalövs kommun på avtal om att köpa Lantmännentomten i centrala Svalöv. 4,4 miljoner kronor var prislappen och säljaren var Skånska Lager Svalöv KB, ett kommanditbolag med två ägare: Ingmar Rundberg och Lennart Aronsohn. Det avtalet är undertecknat av båda delägarna. Det är dock inte ett tilläggsavtal som i korthet går ut på att Skånska Lager Svalöv KB går med på att sänka priset med en halv miljon för att täcka kommunens kostnader för markföroreningar som ska tas hand om senare. I tillägget tar också bolaget på sig att marksanera efter att säckar med betat utsäde lämnat mindre mängder kvicksilver på en plats, vilket också har skett genom Lennart Ahronssons försorg.
  • Men det tilläggsavtalet har enbart Lennart Aronsohn skrivit under.
    I ett brev daterat till den 30 maj i år begär Svalövs samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg att båda delägarna ska underteckna både köpebrev och tilläggsavtal. I ett mejl från den 14 juni skärper Mats Dahlberg tonen: ”Vi behöver svar från er senast 2017-06-30. Om ingen lösning är klar kommer vi vidta rättsliga åtgärder”. Till Papperstidningen har Ingmar Rundberg tidigare uppgett att han inte tänker skriva på tilläggsavtalet, men att han kan tänka sig att bli utköpt ur Skånska Lager Svalöv KB.