Från arabiskt kaffe till handväskor – Nu ska 13 sommarlovsentreprenörer pröva vingarna

Det är lite nervöst när de 13 ungdomarna ska presentera sina projekt i fullmäktigesalen i kommunhuset. Men så är det också första gången de prövar lyckan som egna företagare.

Under riskfria former, kanske man ska tillägga. Projektet Sommarlovsentreprenörer, som i år hålls för fjärde året, är nämligen en tidsbegränsat projekt, utan egen ekonomisk insats för ungdomarna.
– Ungdomarna får helt enkelt starta sitt eget sommarjobb där de blir sin egen chef, förklarar Yousef Abo-Sharkh, som tillsammans med Suzana Majetiċ är handledare för ungdomarna.
13 unga har bildat 8 olika företag med ett startkapital från kommunen på 2000 kronor. När de presenterar sina affärsidéer så handlar det mycket om försäljning och tjänster: ett sommarkafé, frisörverksamhet, trädgårdsarbete, barnkalasfixande, t-shirts med tryck, med mera.
– Nu har vi avslutat den första veckan när vi har haft utbildning. De har fått göra en affärsplan och vi har pratat om företagande och marknadsföring. Och det har varit med en företagare som har berättat sin historia, säger Yousef Abo-Sharkh.
Minst tre veckor måste ungdomarna driva sina företag.
– Men de får driva dem till och med augusti om de vill. I augusti så blir det en stor avslutning i Lund med alla sommarlovsentreprenör i Skåne.

Hossein Mohamadi och Mohammad Isa Barbari kommer att erbjuda skrädderitjänster på HVB-hemmet där de bor. Laga kläder och väskor, sy gardiner, sänglakan och bordsdukar är saker man kan få hjälp med.
– Jag har jobbat mycket som skräddare i Iran, förklarar Hossein Mohamadi, och Mohammad har jobbat mycket med att sy väskor.

Johanna Vilhelmsson kommer tillsammans med kompisen Linnea Ivarsson driva ”Kalaskul”, där de erbjuder hjälp med barnpassning och att ordna barnkalas. Foto: Maarten Van Den Haak

Det är erfarenheterna av barnpassning som Johanna Vilhelmsson och Linnea Ivarsson tar med sig i sitt sommarföretag ”Kalaskul”. De erbjuder att arrangera barnkalas och barnpassning.
– Det är för de föräldrar som kanske inte har tid att ordna ett kalas själva, eller inte har några idéer om det, förklarar Johanna Vilhelmsson.
Hon har tidigare sommarjobbat på förskola och har även haft hand om yngre inom scouterna.
– Jag tror inte det blir jättejobbigt. Kanske lite jobbigare än andra somrar, men båda vi tycker om barn jättemycket, säger Johanna Vilhelmsson.

Karam Aboods affärsidé är att sälja kaffe och kakor i Båghallen – både av svensk och arabisk typ. Foto: Maarten Van Den Haak

Karam Abood kommer att sälja kaffe och kakor i Båghallen under skulptursymposiet denna vecka. Men även senare.
– Det blir både vanligt svenskt kaffe och arabiskt berättar han, och tillägger att det samma gäller kakorna.
– Jag vill göra något nytt, säger Karam Abood, och förklarar hur arabiskt kaffe skiljer sig från det som vi är vana vid i Sverige.
– Det är starkare. Men smaken är olika mellan olika sorter och rostningar, det är precis som med svenskt kaffe.

Bilden ovan: ”I & H skräddare” heter sommarentreprenörsföretaget som Hossein Mohamadi och Mohammad Isa Barbari ska driva. De har både erfarenheter av skrädderi från Iran. Foto: Maarten Van Den Haak


FAKTA Sommarlovsentreprenörer i Svalöv

Det kommunala konceptet Sommarentreprenörer kör i år för fjärde året i Svalöv. Unga mellan 16-19 år har bjudits in att anmäla sitt intresse. Efter en veckas utbildning (kick off-vecka), ska de under minimum tre veckor pröva att driva sin verksamhet. Handledare finns tillgängliga under tiden. I augusti avslutas projektet med en ”kick out” då erfarenheterna sammanfattas och då deltagarna får tips om hur de kan fortsätta driva företag, om de är intresserade.

13 ungdomar, med 8 företag är det som i sommar prövar lyckan som sin egen chef på sommarjobbet. Foto: Maarten Van Den Haak