Kontroversiell blogg het potatis i koalitionen

Socialdemokraterna i Svalöv tar starkt avstånd från Marcus Zadenius (L) och hans blogg ”Foliehatten i Teckomatorp”. Nu förväntar sig S att koalitionspartierna Moderaterna och Liberalerna gör detsamma vid nästa möte i förhandlingsgruppen.

– Vi vill göra klart att vi tar avstånd från mycket av det som står i bloggen, säger Anders Svärd (S), ordförande i Svalövs arbetarekommun.
– Vi vill markera att vi gör det. Sedan får vi hoppas att de andra gör det också.
I ett pressmeddelande för någon vecka sedan, skrev S att ”det på denna blogg sprids texter som är både rasistiska och fascistiska. Den är dessutom full av förakt mot vårt parti, vår politik samt företrädare vi har i olika positioner. Vi Socialdemokrater vill därför mycket bestämt markera att vi tar avstånd från den människosyn som Marcus Zadenius ger uttryck för i sin blogg och uppmanar andra partier och partiföreträdare att göra likadant.”
Det har även Vänsterpartiet gjort i ett pressmeddelande.
Torbjörn Ekelund (L) tycker att Liberalerna har varit tydliga.
– Liberalerna är ju det första partiet som tog avstånd i Skånska Dagbladet (den 14 juli, red. anm). Där var jag tydlig med att det uttrycks saker på bloggen som inte överenskommer med liberala värderingar, säger kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L).
Bland annat kritiserar Marcus Zadenius på sin blogg mångkultur, invandring, massmedia och ”PK-ideologin”.
– Det är ingenting av det som går ihop med liberal politik. En liberal ståndpunkt är att ett samhälle med mångfald och mångkultur är att föredra, vi är för en generös men kontrollerad flyktingpolitik.
– Vi är för globalisering, inte minst frihandel.
Torbjörn Ekelund har en pågående dialog med Marcus Zadenius angående bloggen, uppger han. En diskussion som inleddes redan för ett år sedan.
– Då fick han valet att antingen rätta in sig och publicera sådant som går i linje med Liberalerna eller att frigöra bloggen från Liberalerna. Då valde han att göra det sistnämnda.
Han påpekar att Marcus Zadenius främst har uppdrag i myndighetsutövande nämnder, förutom ersättarplatsen i kommunfullmäktige.
Listorna till nästa års kommunalval sätter Liberalerna i slutet av februari nästa år.
– Han har antytt att han inte ställer upp till nästa val, så det kanske löser sig så.
Att Socialdemokraternas pressmeddelande kom före samtal mellan partierna, förvånar Torbjörn Ekelund. Han hänvisar till samarbetsavtalet mellan de tre partierna i den styrande koalitionen (S, M och L) att det är i förhandlingsgruppen som problem ska lösas. Ett möte där väntas de ha i augusti.
– Pressmeddelandet är egentligen ett brott mot samarbetsavtalet mellan partierna, säger Torbjörn Ekelund.
Finns det en spricka mellan partierna?
– Det är en fråga man kan ställa till Socialdemokraterna. Det är inget jag vet.
– Gör det det, så är det förödande för vår kommun. I så fall hoppas jag att den inte är djupare än att den går att hantera. Det sista kommunen behöver nu är en regeringskris.
Kommunalrådet Olof Röstin (M) fick infon om Socialdemokraternas pressmeddelande när en journalist från Skånska Dagbladet ringde.
– Det som är mest förvånande är att jag får denna info via media. Det förvånar mig eftersom vi brukar ta detta först i förhandlingsgruppen, och sedan om vi kommer fram till en ståndpunkt, då skickar ut ett pressmeddelande, säger Olof Röstin (M).
– Jag har inga problem ta avstånd från sådana uttryck, som Marcus Zadenius skriver i sin blogg. Det står mig främmande, jag är den första att ställa mig bakom människors lika värde på olika sätt.
Ser du det som att det finns en spricka i koalitionen?
– Än så länge kan jag inte se att det finns en spricka eftersom jag inte hört vad de vill säga.

Anders Svärd (S) menar att det inte finns en spricka i koalitionen. Foto: David Lenander

Anders Svärd (S) menar att det inte finns en spricka i koalitionen.
– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Men däremot har vi olika uppfattningar i den frågan.
– Det var medlemmar som hörde av sig och ville att Arbetarekommunen skulle agera.
Marcus Zadenius är inte med i ert parti.
– Nej, men det var viktigt för oss att markera att det här står vi inte bakom.
Birgitta Jönsson (S) är kommunstyrelsens ordförande.
Finns det en spricka i koalitionen?
– Nej, det kan jag inte uttala mig om förrän efter vi träffats. I dagsläget finns det ingen spricka.
Varför tycker du det var viktigt att markera mot Zadenius blogg?
– Jag blir mörkrädd av det han skriver på bloggen. Jag har varit inne och läst på den långt tillbaka. Det är långt ifrån de åsikter jag har. Det är väldigt skrämmande det som han skriver på sin blogg och ibland inte riktigt källgranskat.

 

 

 

 

Marcus Zadenius svarar på kritiken:
”De epitet S klistrar på Foliehatten kan också klistras på Morgan Johansson”

Det skriver Marcus Zadenius i ett skriftligt uttalande med anledning av att Socialdemokraterna kallat Liberalerna och Moderaterna till möte på grund av hans blogg.

I uttalandet står det bland annat: ”Dagens Sveriges genomgår för närvarande en total omvandling av sin infrastruktur, där flera samhällsfunktioner mer eller mindre har slutat att fungera. Foliehatten har i sina inlägg beskrivit en del av orsakerna till detta. Källorna har varit åtskilliga krönikörer på de stora svenska och polska dagstidningarna och när t.o.m. Lena Melin på Aftonbladet börjat inse vad som händer i Sverige har det gått långt. Morgan Johansson, Jonas Westerholm och Merit Wager har lämnat värdefull information. Författarna Tino Sanandaji och Ann Heberlein har med sina böcker och inlägg på FB varit goda källor. Foliehatten kan erkänna att han varit slarvig med att ange källorna, men detta har ändrats!”
Socialdemokraterna skriver i sitt pressmeddelande att flera texter på bloggen är rasistiska och fascistiska och de uppmanar andra partier och partiföreträdare att ta avstånd.
Om det skriver Marcus Zadenius:
”Foliehatten känner sig stolt och hedrad att så många epitet klistrats på honom.
Samtidigt är han i gott sällskap med merparten av svenska folket enligt SIFO.
Morgan Johansson säger följande i SVT: ”Alla afrikaner som kommer över Medelhavet är ekonomiska flyktingar.” Om man skall tyda det S önskar, om ett tydligt ställningstagande om alla människors lika värde, hur skall då S förklara Morgan Johanssons uttalande i SVT?
De epitet S klistrar på Foliehatten kan också klistras på Morgan Johansson och dessutom bryter han på ett flagrant sätt mot socialdemokraternas ”alla människors lika värde!” Blir nog svårt att bortförklara detta! Foliehatten får mängder av mail och senast idag från en socialdemokrat som ”inte” längre kommer att rösta på S i kommunen med anledningen av Skånskans artikel!”

 

Citat från bloggen:

”Ska mångkulturen utvidgas till att även omfamna den kulturyttring dessa afrikaner förkroppsligar? Den verkar gå ut på att den som är afrikan har rätt att vara i Europa och ta ut och förse sig ur den ’gudomliga bankomaten’.”

”PK-ideologin har spritt sig i samhället under olika förklädnader, och infekterat det mesta av vad myndigheterna sysslar med. Muslimska imamer kan t.ex. vara anställd på någon högskola och alltså avlönas av skattemedel för att sprida en främmande, mot vårt samhälle fientlig, lära.
Det politiska parti som vill göra upp med detta vanvett måste tydligt stå för helt motsatta värderingar för att kunna undvika att dras med i vanvettet. I dag finns det bara ett politiskt riksdagsparti som ännu tydligt hävdar vår traditionella svenska värdegrund i opposition mot kulturmarxismen/PK-ismen.”

”De rödgröna är så dysfunktionella, att det nästan börjar bli komiskt. Att sätta igång en kampanj mot vita svenskars rasism nu, när problemen från invandring, kriminalitet och islamism nästan håller på att knäcka det svenska samhället och vi får nya katastrofrubriker varje vecka? Prioriteringen och strålkastarljuset borde givetvis vara på Islam, områdena som kriminella har tagit över med sin kriminalitet, IS-krigarna som vandrar omkring bekymmersfritt i vårt land, de illegala som uppehåller sig här.”

Foto ovan: Skärmdump från Marcus Zadenius blogg, Foliehatten i Teckomatorp, från den 28 juli.

Fotnot: Marcus Zadenius har den 31 juli begärt att få bli entledigad från alla politiska uppdrag.