Lantmännentomten blir Lantlyckan

Det har varit några turer kring Lantmännens gamla tomt vid järnvägsspåren i sydöstra delen av Svalövs tätort. Än är affären inte helt i hamn, men en sak är i alla fall klar: namnet på det nya bostadsområdet som planeras där.

Som Papperstidningen flera gånger rapporterat om så har det inte gått helt friktionsfritt när Svalövs kommun köpt industritomten vid spåren för att det ska byggas bostäder där, bara en kort bit från en framtida tågstation. Det såg först ut som affären som var klappade och klar, kommunen betalade ägaren Skånska lager Svalöv KB 3,9 miljoner kronor för marken. Men en av de två delägarna i det säljande bolaget har meddelat att han inte accepterar det tilläggsavtal som skrevs efter att det upptäckts att det funnits förorenad jord på tomten. Ännu har inte Lantmäteriet registrerat kommunen som ägare till marken, så därför hänger ännu saken i luften, detta skrev Papperstidningen om förra veckan.

Något som däremot är helt klart är vad bostadsområdet som ska byggas där ska heta. Det blir HSB Landskrona och Midroc som bygger, någon gång under år 2020 beräknas lägenheterna stå klara för inflyttning. Under maj månad har kommunen utlyst en namntävling för området, och på sitt möte den 20 juni hade samhällsbyggnadsnämnden ett drygt 60-tal förslag att ta ställning till. Det som nämnden fastnade för är ”Lantlyckan”.
– Det var en enig nämnd som tog beslutet, säger Olof Röstin (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Det har varit samma slags process som när Heleneborgshallen fick sitt namn.
Förutom det vinnande förslaget, lade tjänstemännen fram ytterligare tre förslag som särskilt förordade: Lantan, Utsikten och Östervång. Just Östervång har föreslagits två gånger, med förklaringen att Svalöv har en ”vång” i alla väderstreck, utom just öster.

Nu föll valet på Lantlyckan i stället, som alltså anknyter till namnet som använts hittills, Lantmännentomten, efter Lantmännens tidigare verksamhet där med sädessilos. Det gör även förslagen Lantmannen, och Lantvången. Just odling och spannmål förekommer som tema i flera av förslagen, som Siloparken, Silosvången, Sädesvången, Växtlyckan, Havrelyckan och Plantan. Andra tar fasta på närheten till den framtida tågstationen: Stationsvången, Stationstorget och Bangården. Några av förslagen utgår från att platsen ligger relativt högt i samhället, exempelvis Utsikten och Höjdpunkten.
Att det blir ett ”Östervång” i Svalöv i framtiden är dock inte omöjligt, uppger Olof Röstin, namnet anses så bra att det kan bli aktuellt igen.
– Det är ett bra namn, men kanske mer lämpligt när vi börjar börjar bygga på östra sidan av vägen mot Torrlösa och Ask, säger Olof Röstin.

Bilden ovan: Idag en tom grusplan. Men någon gång under 2020 ska det stå färdiga bostäder här är tanken, och nu har området fått ett namn: Lantlyckan. Foto: Maarten van den Haak/Arkiv

Namnvinnaren: ”Bra att kommuninvånare får vara med och bestämma”
Gunilla Rosén Höst, från Billeberga, är den som lämnat in det vinnande förslaget.
– Häftigt, det är ju inget man varit med om tidigare, att få ge namn till något som kanske finns kvar väldigt länge, säger hon om att nu fått ha namngett en ny del av Svalöv.
Inspirationen har varit flerbottnad.
– ”Lant-” det är ju anknytningen till Lantmännen. Och lycka, det är ju dels det uppenbara, känslan. Men också en plats, jag har bott i Småland och där pratar man om en lycka när man menar en äng i skogen, och det kan man ju bli lycklig av, att komma till en fin plats.
Detta är första gången som Gunilla Rosén Höst deltar i en namngivningstävling, berättar hon.
– Jag har faktiskt aldrig sett att man haft en sådan tidigare. Men jag tycker det är en bra grej att kommuninvånarna själva kan vara med och bestämma.