Mitt i prick för Stockamöllans bågskytte

Vi svänger in vid skylten ”Idrottsplatsen” och följer grusvägen några hundra meter ner till Billevång. Vi befinner oss ungefär mittemellan Billinge och Stockamöllan längs väg 13 när vi hittar fram till den lokala bågskytteklubben. Klubbhuset ligger precis intill skogen och från det nyanlagda trädäcket ser vi över en stor, fin och nyklippt gräsmatta. Utställda på rad står dom färgade måltavlor som bågskyttarna strävar efter att träffa med sina pilar.

Idag är det tävling och det går knappt att hitta en enda ledig parkeringsplats. Omkring 20 deltagare från när och fjärran har sökt sig till Stockamöllans Bågskytteklubb. Även några från Danmark har hittat hit. Det är ett imponerande att se alla deltagare placerade på samma linje, helt fokuserade och ögonen riktade mot dom färgade måltavlorna. Publiken håller sig tysta. Däremot är det några lekande barn i bakgrunden som blir uppmanade att tagga ner och sänka rösten lite. För övrigt är det enda som hörs vibrerande bågar och vinande pilar.

Julia Wilhelmsson

Vid tävlingsbanan träffar vi Julia Wilhelmsson femton år från Röstånga. Hon började med bågskytte för två år sedan och har sedan dess utvecklats snabbt. I sin ålderskategori håller hon för tillfället i sex skånska rekord, ett av dom är flest poäng i en tävling.

– Det viktigaste när man tävlar i bågskytte är att hålla sig fokuserad. Att ta det lugnt och inte stressa från den ena pilen till den andra. Egentligen ska man inte alls tänka på poäng utan bara ta en pil i taget. Det är svårt. Jag räknar och tänker ändå rätt mycket på poäng. Jag är ganska tävlingsinriktad, erkänner Julia. I bågskytte handlar det mycket om muskelminne. Att göra samma sak om och om igen och på samma sätt och vis. Det krävs helt enkelt mycket träning om man vill bli duktig på det.

– Jag tycker bara att det är roligt så då spelar det ingen roll att träningarna kan vara långa. Det blir tre träningspass i veckan, upp till tre timmar vardera. Och det kul att slå rekord så klart. Idag har jag sex skånska rekord. Jag ska försöka förbättra mitt skånska poängrekord ikväll. Det skulle vara häftigt att ha ett svenskt rekord någon dag, drömmer Julia. Enligt det Svenska bågskytteförbundet har sporten blivit allt mer populär dom senaste åren, framförallt bland tjejer. Vi frågar Julia vad hon attraherades av i bågskyttet?

– Jag såg min storasyster som höll på med bågskytte och tyckte det verkade spännande. Sedan såg jag The Hunger Games filmerna. En av karaktärerna, Katniss Everdeen, använder sig av en pilbåge. Det var häftigt att se och fick mig att prova på, berättar Julia.

Vid första anblicken ser alla bågar och pilar likadana ut. Det finns dock en hel del skillnader på dom. Samma sak gäller själva skyttet. Tekniken verkar kanske enkel, men det ligger väldigt mycket mer än bara det mekaniska rörelserna bakom ett bra skott. Magnus Wegren från Trelleborgs Bågskytteklubb förklarar;

– Att sikta är bara en liten del av det. Det är oerhört viktigt att hålla sig avslappnad. Spänner man sig, i händerna till exempel, då är det kört. Sedan är det mycket mentalt. Egentligen är det hjärnan, som är det största hindret. Hur man kommer fram till det ultimata skottet. Det är något vi gärna grubblar över i klubben.

Detta är topmodellen som används på OS. En recurvebåge, priset är runt 30.000 kronor. ”Det roliga är att det finns ett tak inom bågskytte som även seriösa amatörer kan nå materialmässigt”, säger Magnus Wegren från Trelleborgs Bågskytteklubb.

Lite om bågar

  • Inom modernt bågskytte är det två kategorier som dominerar. Det är compound och recurve. Den sistnämnda är en mera klassisk modell, dock med en modern form av den sammansatta bågen. Den tillverkas i regel av laminerat trä och glasfiber. På bågen kan stabilisatorer, sikten och andra hjälpmedel monteras. Recurvebågen är den vanligaste för tävlingsskytte och används bland annat vid olympiskt bågskytte.
  • Compoundbågen är en hjulförsedd båge. På denna kan det monteras ett sikte (tävlar man med en compoundbåge kan man använda ett scope-sikte som förstorar målet), stabilisatorer och andra hjälpmedel. På compoundbågen är kraften stor i början men mindre när man dragit bak strängen, vilket ger pilen större kraft när pilen lämnar bågen men gör det enklare att hålla bågen stilla när strängen är dragen. Compoundbågens pilar kan ha en utgångshastighet på upp till 100 m/s. Källa: Wikipedia

 


Prova på bågskytte

På tisdagar kl. 18-19 och på söndagar kl. 10-11 är det möjligt att testa bågskytte. Ingen föranmälan krävs och utrustning finns på plats. Alla är välkomna till klubblokalen på Billevång.