Nazi-flygblad oroar kommuninvånare

Nu har det hänt igen, boende i Svalöv har fått flygblad från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen i brevlådan. Det finns inga skäl till oro menar lokala polischefen. Men orolig är just vad en Svalövsbo, som hört av sig till tidningen, är.

Nordiska motståndsrörelsen är en öppet nazistisk organisation, som på senare tid blivit mer synliga genom sådant som marscher och torgmöten. När partiet, som är uttalat revolutionärt och antidemokratiskt, tidigare i år sökte och beviljades demonstrationstillstånd under den pågående politikerveckan i Almedalen, så väckte det stor uppmärksamhet. Under årets första maj-firande i Falun, samlade organisationen runt 500 anhängare till en marsch med en massiv polisinsats.
Längre tillbaka finns en rad utredningar och domar för grova våldsbrott, mest kända är kanske de under demonstrationen i Kärrtorp i december 2013 och ett sprängattentat mot en Syndikalist-lokal i Göteborg i november förra året.

Men organisationen har också blivit mer aktiva med det som de på sin hemsida kallar ”basaktivism”, sådant som att klottra slagord, sätta upp klistermärken och dela ut flygblad. Det var just ett sådant flygblad som en av Papperstidningens läsare i Svalövs kommun hittade i sin brevlåda nyligen.
”Där hotar de med att splittra vår familj genom att min fru, som inte är etnisk nordeuropé, ska utvisas ur Sverige. Kanske är inte heller vår son tillräckligt etniskt nordeuropeisk för att få bo i Sverige, trots att han är född här.”, skriver Svalövsbon, som vill vara anonym, i ett mejl till Papperstidningen.
”Jag har övervägt att polisanmäla hotet men eftersom man då måste uppge sin identitet kommer det inte att dröja länge innan någon utför en nattlig korsbränning i vår trädgård. Anmälan skulle ju dessutom omedelbart avskrivas.”, fortsätter Svalövsbon som också skriver:
”Jag hoppas att ni på Papperstidningen kan ta upp det här hotet som riktas mot familjer i Svalöv och kanske diskutera med polisen hur vi ska kunna känna oss trygga.”
– Jag tycker inte man ska vara orolig, säger Anders Isgren som är chef för lokalpolisområdet där Bjuv, Åstorp, Klippan, Svalöv och Perstorp ingår.
– Man kan säkert uppfatta detta som ett hot, och jag har full förståelse för att man tycker det är obehagligt. Men det är inget brott som går in under brottsbalken.
Någon polisanmälan har inte kommit in vad han känner till.
– Nej. Jag känner inte till just det här flygbladet, men oftast är de här individerna smarta nog att inte skriva på ett sätt som är brottsligt.

Dock är det inte första gången Anders Isgren hör om naziaktivism i polisområdet.
– Det händer titt som tätt dels att det delas ut flygblad och dels sätts upp klistermärken. Det kanske inte är så förvånande nu när vi närmar oss valet nästa år. Men jag kan inte säga att vi märkt någon ökning just nu.
Det är ju Säpo som har huvudansvaret för att bevaka våldsbejakande organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. Har ni någon kontakt med Säpo i de här frågorna?
– Ja. Inom polisen så har vi ju vår egen underrättelseverksamhet som har koll lokalt och de utbyter information med Säpo.

Bilden ovan: Det här flygbladet, från Nordiska motståndsrörelsen, fick invånare i Svalövs kommun i brevlådan den 21 juni. Foto: Wikimedia Commons/Privat


FAKTA Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen (NRM) hette tidigare Svenska motståndsrörelsen, men bytte namn 2016 i samband med att landsomfattande avdelningar i Sverige, Norge, Danmark och Finland officiellt blev en organisation. Sedan 2015 har organisationen också bildat ett parti. NRM startades 1997 och ses idag som den mest aktiva, och våldsamma, organisationen inom den svenska vit makt-miljön. Flera av grundarna har sin bakgrund i nu avsomnade organisationen Vitt ariskt motstånd, och tog upp sin aktivism efter avtjänade fängelsestraff under 90-talet. Webbplatsen nordfront.se är organisationens officiella språkrör, det finns även en tidning och ett förlag med namnet Nationellt motstånd. Ideologiskt ligger NRM nära 40-talets nationalsocialism, med idéer om en judisk världsomfattande konspiration och den ariska rasens överlägsenhet. Enligt en kartläggning gjord av stiftelsen/nättidningen Expo hade NRM 2015 159 aktiva medlemmar. Men mörkertalet är stort, under en marsch på första maj i Falun i år, räknandes över 500 deltagare.
Källor: expo.se, nordfront.se, wikipedia