Plask, lek och lite allvar när bläckfiskar tränar flytet

Solen steker, och när det turkosblå vattnet i Citadellbadets barnbassäng svalkar blir det sprall i kroppen. Fast bara bus går inte – när det är sommarsimskola är det lite allvar också.

– Och så vevar vi med armarna!, ropar simläraren Elsa Assarsson till gruppen med ”bläckfiskar”, för dagen fyra elever.
Lite uppvärmning innan det är dags att hoppa i.
”Bläckfisken” är en av sammanlagt sex nivåer i sommarsimskolan, den som kommer efter första nivån ”Baddaren”. Under nästan hela sommaren, från vecka 24 till och med vecka 32, håller Landskrona Simsällskap i sommarsimskola på Citadellbadet och på Härslövsbadet.
I vattnet blir det övningar som ”Torktumlaren” och ”Sköldpaddan”, det simmas med flytkorvar och dyks efter ringar.
– Det handlar om att hitta läget i vattnet, veta hur det ska kännas när man börjar simma de olika simsätten, förklarar Elsa Assarsson.

Händerna på huvudet för att benen ska få jobba.

Själv är hon väl bekant med känslan av rätt flyt, aktiv simmare i Landskrona Simsällskap som hon är. Hon är en av ett knappt tiotal simskolelärare från klubben som på kommunens uppdrag anordnar sommarsimskola. Men att lära ut simning ger en del, även för den som är erfaren simmare menar Elsa Assarsson.
– Man tänker mer på hur man egentligen gör när man lär ut, säger hon.
”Krokodilsim” är första simsättet som lärs ut på simskolan, en förenklad form av ryggsim. Men det allra svåraste är inte att lära sig andningsteknik eller simtag.
– Det är att få eleverna att lyssna, säger Elsa Assarsson och skrattar.
– Men när de väl lyssnar så är de jätteduktiga. Det är otroligt hur fort de lär sig.

Bilden ovan: Ola Broberg Brunke, fem år, på väg under ytan. De första nivåerna i simskolan handlar mycket om att få vattenvana. Foto: Elsa Assarsson

Sommarsimskola i Landskrona

  • Sommarsimskola anordnas av Landskrona Simsällskap på Citadellbadet och på Härslövsbadet.
  • Simskolan hålls under måndag till fredag under tre veckor. I sommar finns det tre simskoleperioder: veckorna 24-26, 27-29 och 30-32. På Härslövsbadet hålls simskolan under förmiddagar och på Citadellbadet både under för- och eftermiddagar.
  • Undervisningen ges på sex svårighetsnivåer, ”Baddaren” är startnivå, sedan följer ”Bläckfisken”, ”Pingvinen”, ”Silverfisken”, ”Guldfisken” och ”Bronshajen”. Tre veckor i simskola kostar 850 kronor och bokas via nätet.