Populär dansskola föryngras

Landskrona dansstudio har på snart tio år vuxit från 20 till över 500 elever, och blivit en självklar del av stadens kulturliv. Nu lämnar grundaren Lena Bergkvist över ratten till en av skolans danslärare. ”Man måste brinna och bidra med något nytt” säger hon.

Säg ”Lena Bergkvist” och de flesta Landskronabor tänker på en, eller båda av dessa saker: Landskronakarnevalen och Landskrona dansstudio. Nu lämnar hon över det sistnämnda för att prioritera det förstnämnda.
– Det har inte varit något lätt beslut att ta, det är något som jag funderat över hela det senaste året säger Lena Bergkvist.
– Men jag har känt att jag varit tom på nya idéer för dansskolan. Och eleverna och lärarna här förtjänar någon som har nya idéer och verkligen brinner för skolan. Det vore inte bra att bara låta verksamheten gå på rutin.
I stället kommer Lena Bergkvist fokusera på sitt eventföretag Creandia. Det har bland annat vunnit upphandlingen av Landskronakarnevalen för de kommande tre åren, berättar hon.
– Men jag vill också bredda Creandia och göra andra saker i företaget.

Personen som brinner för dansskolan tror Lena Bergkvist att Josefine Sebring är. Hon är 22 år och har jobbat som danslärare på skolan. Med bakgrund på Lunds dans- och musikalgymnasium är hon utbildad dansare.
Det är inte Lena Bergkvist – och ändå fick hon idén att starta en dansskola för tio år sedan.
– Min dotter Kim är ju dansare och artist och det var med henne jag körde kors och tvärs över Skåne för dansträning. Ibland tänkte jag ”Det här kan man göra bättre” och ”Det här skulle man kunna göra i Landskrona också”.
När det slumpade sig så att en lokal blev ledig på Sandvången gjorde Lena Bergkvist slag i saken.
– Första terminen hade vi 19 elever, det var Kim och hennes kompisar som var lärare, berättar Lena Bergkvist.
– Det har väl varit både positivt och negativt, säger Lena Bergkvist om det faktum att hon själv inte har dansbakgrund.
– Det gör att jag inte följt normerna och blandat hej vilt i utbudet för eleverna, så länge det är roligt. Men det gör också att jag inte riktigt haft de kontakterna som man har om man är utbildad inom dansen.

Den bakgrunden har Josefine Sebring. Men det är inte bara därför hon passar bra att ta över både ägarskap och drift av dansstudion menar Lena Bergkvist.
– Josefine är en duktig dansare. Men hon är också extremt populär både bland elever och föräldrar, och det är nästan det viktigaste.
– Läskigt så klart, säger Josefine Sebring själv om att ta över en så stor dansskola vid 22 års ålder.
– Men jag kommer gå bredvid Lena hela hösten innan jag tar över helt och hållet. Jag får försöka bli Lena snabbt, säger hon och skrattar.
De nya idéerna som Lena Bergkvist pratar om saknas inte.
– Jag vill utveckla sångbiten, säger Josefine Sebring.
– Ofta lärs sång och dans ut för sig, men för den som vill ha en karriär som artist måst kunna båda samtidigt.
Teaterkurser är en annan del som Landskrona dansstudio kan komma att satsa mer på framöver.
När dansstudion erbjuder mycket annat än bara dans, är det inte risk för konkurrens med den kommunala kulturskolan?
– Där är vi egentligen redan, säger Lena Bergkvist.
– Men kulturskolan har huvudfokus på instrument, så jag ser det mer som att vi kompletterar varandra.

Bilden ovan: På knappt 10 år har Lena Bergkvist (till höger) byggt upp Landskrona danssstudio från en verksamhet med 20 elever och tre lärare, till en med runt 500 elever och 15 lärare. Nu lämnar hon över rodret till Josefine Sebring, 22 år. Foto: Maarten van den Haak