Vändande vind för seglarskola i Borstahusen

Regnet hänger i luften. Men det gör inget för eleverna i seglarskolan i Borstahusen – vinden är 2-3 sekundmeter, lagom för övningssegling, och det är vinden som räknas.

– För nybörjare är allt över sex sekundmeter jobbigt, men med mer vana elever kan man gå ut i mer, vi har varit ute i åtta sekundmeter tidigare i sommar, berättar Hannes O. Tedin, när vi puttar ut ur Borstahusens hamn med en av seglingsklubbens två följebåtar, en orange RIB-båt.
Tillsammans med Emilia Zetterström, Louise Zetterström och Alice Lindberg är han seglingsinstruktör i klubbens seglarskola. Totalt blir det sex veckor med seglarskola i sommar, med lite olika inriktningar och för olika åldersgrupper.
– Den här gruppen går kappsegling grön, säger Hannes O. Tedin, och förklarar att det finns olika färgkodade svårighetsnivåer inom seglingen, grön, blå, röd och svart.
– Grön är nybörjare och svart är på OS-nivå.
– Att det är kappseglingskurs betyder att vi övar lite mer på starter, att segla banor och vilka väjningsregler som gäller. Men det är segelteori och lek också, som på andra kurser.

Pom Phillips ger Otto Ivarsson en knuff för att komma ut på rätt håll i hamnen. Eleverna seglar själva hela sträckan, även ut ur hamnen på öppet vatten.

Kör båten gör Emilia Zetterström, i andra följebåten finns lillasyster Louise Zetterström och Alice Lindberg. Louise Zetterström har bland annat erövrat titeln som asiatisk mästare i optimistjolle och Alice Lindberg är nyligen hemkommen från VM i E-jolle i Spanien, en tävling som enligt henne själv gick ”helt ok”.
Men Borstahusens segelsällskaps seglarskolor på sommaren handlar inte om att elitsatsa.
– Poängen är att man ska ha roligt och bli trygg på vattnet, säger Hannes O. Tedin, som tycker sig märka ett tilltagande intresse för fritidssysselsättningen, efter att det varit mer stiltje i några år.
– Förra året hade vi bara två veckor seglarskola, men i år har vi sex veckor och tre av dem har varit fullbokade.
Emilia Zetterström håller med.
– När jag och Alice och Louise själva gick i seglarskola så var det alltid fullbokade grupper, men då var det nog många föräldrar som såg seglarskolan mer som barnpassning. Nu är föräldrarna mer engagerade i seglingen och i klubben.

Bilden ovan: Med hjälp av en så kallad ”vindex” kollar instruktören Hannes O. Tedin vindriktningen. Den måste man ha koll på för att ge eleverna rätt instruktioner.

Seglarskola i Borstahusen

  • Borstahusens Segelsällskap ordnar seglarskola under sex veckor denna sommar. Återstår gör veckorna 32 (7-13 augusti) och 33 (14-20 augusti). Då hålls skola för juniorer, 8-12 år, mellan klockan 9 och 15. Seniorer, 15 år och uppåt, har skola mellan 17.30 och 19.30. Kostnaden är 495 kronor plus medlemsavgift 150 kronor. Mer info på borstahusens-ss.se.