De fann skaparlugnet i byns gamla skola – nu flyger de vidare

Ask skola har varit hem och ateljé för konstnärsparet Righard och Forfang i 17 år. Men nu vill de kasta sig ut i det okända igen. Till helgen är det mäklarvisning av de två skolbyggnaderna.

På trappan, i skydd från regnet, sitter den svart-vita katten Evert. Han springer snabbt in när Orion Righard öppnar dörren för Papperstidningens reporter.
– Han har bott här sedan den första sommaren, då kom han traskande hit, säger Orion Righard.
Första sommaren, det var år 2000.
På de 17 år som gått sedan de köpte Ask skola, har huset sett en total upprustning, skolsalarna har till exempel blivit ateljéer. Där har konstnärsparet kunnat utvecklas och nu är de etablerade konstnärer. I det har själva huset haft en stor betydelse.
– Det har det verkligen, men hur mycket är svårt att säga. Här har nästan hela min karriär skett. Vi gick ju på konstakademin i Belgien, och sedan bodde vi i Frankrike, vi har också rest runt en del på vintrarna. Men här har i stort sett allting hänt. Ateljén här och träverkstaden, men också att kunna jobba när som helst på dygnet när det är samma hus, det har betytt mycket. Hur mycket estetiskt det format min konst, det är svårt att veta. Det får på något sätt kanske visa sig när man flyttar härifrån, vi får se om det händer någonting annat. Men det har haft en enorm betydelse, säger Orion Righard.
Ingrid håller med.
– Det har gett mig otroligt utrymme till att i lugn och ro kunna experimentera, lyssna till vad är det som jag vill uttrycka och säga och kunna leva ut mina drömmar. Jag har fått lov att skapa. Det är en väldigt tyst plats, man blir inte störd, om man väljer att stänga dörren så har man ett rum för sig själv.

Skola, bibliotek, kommunfullmäktige och nu de senaste 17 år konstnärsateljéer och konserter av olika slag. De gamla skolbyggnaderna i Ask har sett mycket genom åren. Men var sak har sin tid. Nu har Ingrid Forfang och Orion Righard lagt ut dem till försäljning.
Här ser man båda husen och lite av den gamla brandstationen som slinker in under de enorma bokträden. I december 1999 köpte Ingrid Forfang och Orion Righard Ask skola, som byggdes 1938 (längst upp i bilden). År 2009 köpte de även Ask folkskola från 1800-talet , brandstationen och gårdsplanen från Svalövs kommun. Foto : David Lenander

 

Tanken är nu att de ska göra en ”långsemester”, som kan bli mer eller mindre permanent, till Orihuela Costa i trakten av Alicante i Spanien. Där ska tioåriga dottern Lova plugga på Skandinaviska skolan. En termin till att börja med.
– Vi börjar med att hyra. Vi vet ju inte hur det går med försäljningen och om vi trivs där, vi kan ju inte spanska eller nånting. Det är verkligen att hoppa, säger Ingrid Forfang.
De har bott längre eller kortare tider i länder som Belgien, Frankrike, Norge, Australien, Tanzania, Senegal och Spanien.
– Vi saknar lite den spänningen. Nu känner vi detta väldigt, väldigt väl. Det ska bli oerhört kul att igen få kasta sig upp i luften och inte riktigt veta var man landar, säger Ingrid Forfang.

”Obs! Hunden är inte till salu.” Hunden Ralf med det karakteristiska liggande högerörat agerar modell på de flesta av bilderna.

 

 

 

 

En arrangerad (?) bild från förmodligen tiden kring förra sekelskiftet av folkskolan.
Både Orion Righards ateljé…
…och Ingrid Forfangs har varit skolsalar tidigare. 

 

 

Foton: Bjurfors