”Det handlar om att förverkliga kommunens fulla potential”

Han är inte rädd att säga ifrån när han tycker något är fel. Papperstidningen träffade Svalövs nye kommunchef, Stefan Larsson, andra veckan på jobbet.

Den första frågan i intervjun är kommunchefens: Vill du ha kaffe?
Själv dricker han det inte.
Hur blir du pigg då?
– Cola Zero eller Pepsi Max. Jag måste nog erkänna att Pepsi Max är nästintill ett beroende, lite aspartam gör susen, säger han och skrattar.
Du började den 1 augusti. Vad har du gjort de första dagarna?
– Mycket har handlat om att komma på plats, access i datasystem, mejl, fakturor, personalsystem. Jag har haft inledande samtal mina tjänstemän och suttit i politiska beredningar. Det är ”komma på plats” som varit temat.
Vad har du för styrkor som kommunchef tror du?
– Det handlar om utvecklingsfokus och genomförandekraft, det är det man tryckt på i rekryteringen. Det finns en samsyn hos både politiker och tjänstemän att man vill att kommunen ska växa, man vill utveckla den på många sätt, vad gäller befolkning, bebyggelse, kollektivtrafik till exempel. Det är lite det fokuset jag har. Jag har en bakgrund inom samhällsbyggnad, så det handlar mycket om samhällsutveckling.
Ser du det med befolkningstillväxt som främsta utmaningen?
– Jag ser ett antal utmaningar. En utmaning är att realisera kommunens potential, som det här med Söderåsbanan. Det kommer vara väldigt viktigt och då är det en utamaning att göra en massa saker nu för att det ska bli verklighet sedan, som detaljplaner som givetvis politikerna beslutar om, men de ska ju beredas. Det handlar om samarbete med Familjen Helsingborg för banan går ju inte bara genom Svalöv. Det handlar om att förverkliga Svalövs kommuns potential. Det handlar mycket om infrastruktur som gör att det ska vara möjligt att bo eller flytta in här.
Han tycker också att det är viktigt att hjälpa till att skapa förutsättningar för företag att utvecklas.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Nu är det ju inte så mycket tid… Jag har en godkänd bisyssla, jag jobbar tillsammans med en krögare och en entreprenör i Brösarp att lansera äggakaka.
– Annars spelar jag gärna musik, jag har spelat i coverband som var baserat i Karlstad i 23 år. Sedan jag flyttade har jag inte gjort det, men jag ett musikintresse, jag spelar gitarr ibland.
Du blev utköpt från ditt senaste jobb som kommunchef i Tomelilla. Vad var det som hände?
– Vi var inte överens om fördelningen mellan politiker och tjänstemän. Jag menade att jag var lojal till den av politiken fastställda styrmodellen. Jag tyckte att framförallt Leif Sandberg (kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla red.anm) inte levde upp till den. Sedan hände det en del saker inom arbetsmiljöområdet, där jag inte tycker att kommunalrådet skötte sig med tilltalston till exempel, framför allt mot utbildningschefen. Jag tyckte att han gick över gränsen. Det ledde till att vi gick skilda vägar den 1 februari.
– Det är bättre att få sparken för något som man gjort än för något som man inte gjort. Jag tycker att jag markerade mot något som jag inte tyckte var okej. Det fanns exempel på där man försökt påverka bygglovsutövning, det fanns dokumenterat. Man kan inte som oppositionspolitiker gå ner till bygglovsavdelningen och säga att man måste ha större förståelse för den sökandes behov. Det är inte lagligt och då får man ta kontakt med den politiska gruppledaren och säga att det här är inte okej. Man kan inte som enskild politiker gå ner och försöka påverka myndighetsutövning.
Tror du det är vanligt bland kommuner ute i landet att politiker försöker påverka myndighetsutövning?
– Det hände i Karlskoga också men det fick en helt annan konsekvens. Där var det en väldigt erfaren politiker som försökte påverka ett bygglov. Då tog jag upp det med gruppledaren inom det aktuella partiet. Det slutade med att den personen fick lämna sin nämndsuppdrag. Det var inte den konsekvensen det fick i Tomelilla. I större kommuner är det inte lika enkelt att komma undan med det, det finns andra kontrollmekanismer. I en liten kommun så blir det lättare. Organisationerna är mindre.

 

Stefan Larsson
Ålder: 52 år.
Född: Örebro.
Bor: Helsingborg.
Familj: Sambo och tre utflugna barn.
Aktuell: Nytillträdd kommunchef i Svalövs kommun.
Bakgrund: Har bland annat jobbat 15 år inom Försvarsmakten där han blev major, har varit managmentkonsult, chef för Extern service i Storfors kommun, samhällsbyggnadschef i Karlskoga där han också varit tillförordnad kommundirektör och nu senast kommunchef i Tomelilla.

Tre egenskaper som beskriver Stefan enligt honom själv:
Tydlig
Driftig
Bra på att skapa ett lag