”Det var en berusande fantastisk tid här”

Förra året var skådespelaren Rolf Lassgård i Landskrona för att avtäcka sin minnessten på Walk of Fame. På onsdagen var hans kamrat från åren på Skånska teatern, Peter Haber, på plats för att göra samma sak.

Upp på den lilla uppbyggda scenen på Järnvägsgatan klev klockan 12 på onsdagen en skäggig Peter Haber.
– Skägget, det är inte självvalt. Jag är tvingad att ha skägg fram till den 1 oktober. Jag ska raka av det då och då kommer jag ner och hälsar på er igen. Då kommer jag vara len som en barnrumpa. Vi ska spela in en film, Halvdan Viking, i september i Östergötland. Därav detta skägg. Gud vad det ska bli skönt att bli av med det, men just nu är det som det är.
– Jag tycker att du är rätt snygg i det, replikerade kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L) som sedan läste upp motiveringen till att Peter Haber får en minnessten på Landskronas Walk of Fame:
– Peter Haber var med och grundade Skånska teatern och inledde en lysande och minnesvärd skådespelarbana. Han är idag en av Sveriges främsta film, tv och teaterskådespelare. Det är många uppmärksammade roller och han är en utomordentlig Landskronaambassadör.”
Att Landskrona betytt mycket för skådespelaren, framgick av hans tacktal:
– Man brukar fråga, var växte du upp och då är mitt naturliga svar att jag växte upp i Södertälje, strax söder om Stockholm. Men det är faktiskt bara halva sanningen. På riktigt känner jag att jag växte upp här, i den här staden. Här blev jag det jag har ägnat mig åt i 40 år. Den här staden, Landskrona, ligger mig oerhört varmt om hjärtat och kommer att göra tills mitt hjärta inte slår längre. Det har varit otroligt givande att få vara här under så många år. Jag är mycket tacksam för det. Tack.
Papperstidningen bytte ett par med honom efter avtäckningen.
Vad har du för största minnen från åren på Skånska teatern?
– Det är väldigt svårt att säga det största minnet. Hela de här åtta åren här är ett enda stort minne, alla dessa föreställningar vi spelade, tre pjäser av Värnlund, vi spelade Don Quijote och Sancho Panza, det var Roffe Lassgård och jag. Med mera, med mera. Det var en berusande fantastisk tid.
Har du varit i Landskrona sedan du slutade på Skånska teatern?
– Faktiskt inte. Jag har varit i Skåne men inte just Landskrona. Jag har kanske inte vågat för att jag märker vad som händer. Jag blir ju alldeles svajig under fötterna. Det är så mycket som kommer över mig, det är verkligen heart-breaking. Nu var jag tvungen att komma och jag är väldigt glad att jag gjorde det. Så från och med nu, så kommer jag komma tillbaka till Landskrona. Det kan du lita på.
Även framlidna modedesignern Katja Geiger (a.k.a Katja of Sweden) fick en minnessten avtäckt. Det var för hennes skull som Harriet Rossing från Saxtorp kommit. I sin hand höll hon en barnbok, ”Ingrid i älvornas land”, skriven av Karin Hallberg, som Katja Geiger hette som flicka.
– Jag fick den när jag var i fyra, fem års åldern. Som du ser är den välläst, sa Harriet Rossing.
Hon bläddrade fram en sida, där författaren själv, då sedan länge världskänd modedesigner, hade signerat: ”14/4 Katja of Sweden 2002”.
– Jag visade den för henne i samband med att hon ställde ut i Lund. Hon kom inte ihåg att hon skrivit den, sa Harriet Rossing.
– Jag ska ge den till hennes son, det är därför jag är här.
Efter avtäckningen av Katjas minnessten så gjorde hon det till Katjas söner Anders Stensson Geiger och Chris Geiger.

 

Bildtext stora bilden ovan: Peter Haber får hjälp av Bo Wikström, initiativtagare till Walk of Fame,  att avtäcka sin minnessten. 

Foton (där ej annat anges): Maarten van den Haak

 

En mycket rörd Peter Haber kunde på onsdagen avtäcka sin minnessten på Walk of Fame på Järnvägsgatan i staden som betytt mycket för hans skådespelarkarriär.
Från när det begav sig på Skånska teatern. Peter Haber till höger, Rolf Lassgård till vänster. I mitten regissören Peter Oskarson och skådespelaren Anne-Li Norberg som Peter Haber fick en dotter med 1985.
Foto: Bertil Haskel
Chris Geiger, son till Katja Geiger, fick av Saxtorpsbon Harriet Rossing ta emot en mycket gammal signerad barnbok som hans mor skrivit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Haber
Född: 1952.
Gör: Skådespelare, känd bland annat för rollen som Martin Beck i Beck-filmerna, som Rudolf Andersson, pappa till Sune i filmerna med samma namn, och mördaren Martin Vanger i ”Män som hatar kvinnor”.
Bakgrund: Var en av grundarna till Skånska teatern som höll till i Landskrona. Där jobbade han i nio år fram till 1982. Bland deras mest kända uppsättningar finns Mary Anderssons ”Maria från Borstahusen”, Lars Forsells ”Haren och Vråken” och Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”.

Katja Geiger
Född som Karin Hallberg år 1920, död 2017.
Modedesigner, känd världen över som Katja of Sweden.
Växte upp i Landskrona från tolv års ålder, där hon gick på flickskolan.

Landskronas Walk of Fame
– Det är nu femte året som Walk of Fame genomförs och sten nummer 29 och 30 avtäcks.
– Invigdes jubileumsåret 2013 av konung Carl XVI Gustav på Järnvägsgatans gågatudel.
– Idag finns där namn som Rolf Lassgård, Siw Malmkvist, Selma Lagerlöf, Erik av Pommern, Allvar Gullstrand, Siw Malmkvist, Enoch Thulin, Tycho Brahe med flera.
– Walk of Fame är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar och Svenska Frimurare Orden i Landskrona.