Förälder: ”Nu vet vi att det händer något”

Kommunen ska göra en totalanalys av de säkraste skolvägarna, ”Projekt Säkra skolvägar” (läs mer här).  Det välkomnar Billebergabon Heidi Orava. 

Hon är en av de föräldrar som oroar sig över skolvägen för byns barn. Hon har flera gånger varit i kontakt med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Olof Röstin (M).
– Det har varit ett problem att folk kört för fort i byn sedan tidigare, säger Heidi Orava.
Det är 50 km/h som gäller på Svalövsvägen som går igenom Billeberga från väg 17. Det finns en 30-sträcka vid busshållplatserna och som sträcker sig över över järnvägsövergången. Strax efter kyrkan för den som kommer från väg 17, blir det 50 km/h igen och direkt därefter finns det ett övergångsställe, inte så långt ifrån korsningen till Årupsvägen. Från den delen av byn kommer många barn som ska gå till skolan i byns andra ände.
– Jag har sett många barn gå över där. Jag tycker inte att det är rätt att ha hastighetsskyllt 50 på det enda övergångsstället som finns för barn att ta sig över till skolan, säger Heidi Orava.

Tidigare fanns det två trafikljus och två övergångsställen i Billeberga. Idag finns det bara ett övergångsställe. Och det ligger precis efter en skylt om 50 km/h. Inte bra för byns skolbarn, anser Billebergabon Heidi Orava.

Att sänka hastigheten till 40 km/h genom hela byn och bygga en chikan i byns båda ändar, hade hjälpt en hel del, tror hon.
– En chikan gör att man sänker hastigheten utan att krångla till det, de flesta byar i närheten har 40 km i hela byn och 30 km vid skolor. Är det så svårt att göra det säkrare? säger hon.
Heidi Orava välkomnar politikernas initiativ med ”Projekt Säkra Skolvägar”. Hon ger tummen upp för att ta fram en karta på säkra skolvägar och en tidsatt plan på fysiska åtgärder.
– Då kan vi som föräldrar känna oss trygga att det händer något, säger Heidi Orava.