Galen kung skrämmer och roar i limfabriken

Sedan i söndags befinner sig en kunglighet i staden. Nej det är inte kungen, drottningen eller kronprinsessan Viktoria. Namnet är Ubu, han är en kung av det otrevligare slaget, och hans palats är en limfabrik.

Det handlar om teaterföreställningen ”Kung Ubu” som sedan i söndags spelas i Svenska lims fabrikslokaler på Gasverksgatan på industriområdet. Det är fria teatergruppen Sommarteater på Krapperup som sätter upp pjäsen, som hade sitt uruppförande 1896 och räknas som en klassiker inom den absurdistiska teatern.
– Det blir ett myller av skådespelare och roller, fartfyllt om girighet och maktlystnad på ett humoristiskt sätt, säger producenten Lotta Thosteman om vad publiken kan vänta sig.
Ramhandlingen i pjäsen kretsar kring Far Ubu och Mor Ubu och deras skrupellösa väg till makten som envåldshärskare. Den absurdistiska pjäsen, vars språk chockade samtiden när den först visades, har sedan tolkats många gånger, med varierande betoning på politisk satir och absurd humor.
– Vår föreställning är väl en mix, det är ingen plakatteater, säger Lotta Thosteman.
– Vi har på ett lekfullt sätt fått med nutida tecken och symboler som publiken känner igen. Men makthunger och girighet ser likadant ut över hela världen, och den berättelsen kan man berätta på många sätt. I föreställningen blandar vi många av teaterns beståndsdelar, det är skuggspel, mim, dans, film och akrobatik.
Ett 20-tal skådespelare, både proffs och amatörer, är med i föreställningen som har totalt 54 roller, många är amatörskådespelare från Höganäs, Malmö, Laholm med flera orter.
– Vi har fiskat efter amatörskådespelare i Landskrona, men inte riktigt fått napp, säger Lotta Thosteman.
– En amatör från Landskrona är med, Emelie Niemi, som varit aktiv i Kulturskolan.

Landskrona och limfabriken blir andra industrilokalen som föreställningen spelas i. Mellan den 1 och 26 juli har 18 föreställningar spelats i gamla finkeramiska verkstaden på Höganäsbolagets område i Höganäs. Men publiktrycket har inte riktigt motsvarat förväntningarna.
– Det kan vara att det är en inomhusförställning och att vårt trademark är mer utomhusföreställningar typ ”Shakespeare in the park”, säger Lotta Thosteman.
– Men vad jag har förstått så är det flera sommarteatrar som haft dåligt med publik i sommar.
I Landskrona blir det 11 föreställningar mellan den 30 juli och 13 augusti, se sommarteaterpakrapperup.se för mer information.

FAKTA Figuren Kung Ubu
Far Ubu (Père Ubu) är en grotesk rollfigur skapad av den franske författaren och dramatikern Alfred Jarry (1873-1907), som sägs vara en sammanställning av en mängd samtida skämtfigurer. I Alfred Jarrys första teaterpjäs ”Kung Ubu”, som hade premiär 1896, tar Far Ubu tillsammans med Mor Ubu över Polen och gör sig till envåldshärskare över landet.

FAKTA Föreställningen
Mellan den 30 juli och 13 augusti spelas pjäsen 11 gånger i Svenska Lims lokaler i Landskrona.
Regi: Dan Kandell, scenografi: Helga Bumsch, kostym: Karin Oscarsson Lindahl, musik: Sara Kihlman Wibe och ljus: Iben West. Huvudrollerna som mor och far Ubu spelas av Anette Lindbäck och David Weiss.
Biljetter: 215 kronor via sommarteaterpakrapperup.se/

 

Bildtext:
Far Ubu ( David Weiss) och Mor Ubu (Anette Lindbäck) saknar både skrupler och varje form av förfining när det arbetar sig uppåt mot målet som envåldshärskare.