Liberalerna formerar sig inför valet

Ett drygt år före kommunvalet 2018 gör Liberalerna förändringar i sin laguppställning. Det är tre nya namn som släpps fram i uppdrag som ersättare i lika många nämnder.

– Nu släpper vi fram yngre politiker som skall bära tunga uppdrag i Liberalerna i framtiden. Det känns oerhört inspirerande att så många valt att bli medlemmar i Liberalerna att vi nu, samtidigt, kan lansera inte mindre än tre nya politiker. Det bådar gott för framtiden, säger Torbjörn Ekelund, ordförande för Liberalerna i Svalövs kommun.
Ett av de tre nya namnen är Håkan Sträng från Axelvold som har varit medlem i Liberalerna (tidigare Folkpartiet) sedan gymnasieåldern. I Svalövs kommun har han varit ersättare i socialnämnden och ska nu bli det i bygg- och räddningsnämnden.
Vad kan du bidra med där tror du?
– Jag är ingenjör till yrket. Min starka sida är att jag försöker se saker och ting strategiskt, faktabaserat, som i det dagliga arbetet som ingenjör där man får hitta den bästa tekniska lösningen. Jag är nog mer faktabaserat än emotionellt styrd.
Maria Rosvall jobbar som chef inom äldreomsorgen och ska blir ersättare i socialnämnden:
– Jag hoppas kunna bidra med min kunskap och erfarenhet av de lagrum som socialnämnden arbetar under och även med min förståelse för individen och organisationen bakom verksamheterna som individerna är i behov av.
Elisabeth Andersson blir ersättare i bildningsnämnden.
– Jag är rätt så inflyttad här. Jag var tidigare med i Folkpartiets ungdomsförbund i Småland men har haft ett uppehåll. När jag flyttade till Svalöv förra hösten så tyckte jag att det kunde vara kul att engagera mig igen. Det är ett jätteviktigt läge i samhället och nu behöver vi välja rätt läger. Det händer mycket, jag tror vi har stora möjligheter i Svalöv att göra något. Vi har ökat inflyttningen och behöver satsa på samhället för att hålla folk kvar och utveckla det.
De tre nya namnen kommer att bli en del av partiets ryggrad inför valet 2018, menar Torbjörn Ekelund.
– Med dessa tillsättningar bräddar vi politiken på fler engagerade och kompetenta politiker. Det är bra att fler engagerar sig och får uppdrag. Vi har en god tillväxt av nya politiker, men har fortfarande utrymme för några nya till.
De nya politikerna väntas tillträda senast i september månad.


…men Zadenius hoppar av politiken

Förra veckan skrev Papperstidningen om kritiken mot den liberala politikern Marcus Zadenius och hans blogg, ”Foliehatten i Teckomatorp”, som bland annat kritiserar invandring, mångkultur och massmedia. Socialdemokraterna tyckte att bloggen innehöll både rasistiska och fascistiska texter och ville ta upp det i möte med sina koalitionspartner M och L. Nu har Marcus Zadenius begärt att få bli entledigad från sina politiska uppdrag.
– Till skillnad från en del andra politiker så har Marcus alltid varit rakryggad och beredd att ta ansvar för sina handlingar, säger Torbjörn Ekelund (L).