Skrivarglädje och drakbygge på vandrarhem

Under två dagar bodde tretton skrivglada barn på STF vandrarhem i Landskrona och deltog i ett ”drak- och skrivkollo”. Sedan januari har Landskrona stadsbibliotek anordnat flera workshop som handlar om drakbygge tillsammans med dom syriska konstnärerna Maiad Khalili och Farah Ali. Till att avsluta projektet involverades också författaren Thomas Halling och både drakbygge och skrivarglädje kombinerades.

– Stadsbiblioteket har anlitat mig i många år för olika skrivarläger. Detta är första gången vi får vara kreativa utifrån ett så pass konkret tema. Det är mycket duktiga barn som är samlade här. Jag ser på deltagarna att dom gillar att skriva och därför har valt komma hit, berättar Thomas Halling, författare och före detta lärare.

Under dagarna deltog ungdomarna i flera workshops med författaren och fick olika skrivuppgifter. Drake var det övergripande temat.

– Först fördjupade vi oss i drakar. Vad är en drake och hur ser den ut? Vi tittade på kinesiska drakar, fantasidrakar och drakar i filmer. Sedan skulle barnen blunda och visualisera sin egen drake. Den skulle vara huvudpersonen i berättelserna, förklarar Thomas Halling.

”Jag skrev om en plastdrake som fastnade i trädet, den satt kvar i några dagar men kom hem till sist”, berättar Ellen. ”Det var jättekul att få sova på vandrarhem, lära känna nya kompisar och dela ett rum med fyra andra tjejer”. Och ni låg i sängen i tid också? ”Kanske”, säger Ellen och skrattar, ”men det var väldigt mysigt”.

För idéutvecklare och projektledare Maiad Khalili står drakar för ett gemensamt skapande och en möjlighet att mötas. Efter kriget i Syrien bröt ut tvingades Maiad lämna landet och sökte han sig till Sverige. Att hålla i bygg-din-egen-drake workshops blev hans väg in i samhället.

– Att leka med drakar har en speciell plats i mitt hemland. Jag lärde mig bygga drakar av mina föräldrar. Draken är den fattigas leksak och en populär aktivitet bland flyktingbarn. När jag hörde Landskronas mål att utveckla sig som kulturstad såg jag möjligheter. Det är kul att staden intresserade sig för drakprojektet, berättar konstnären.

Maiad hoppas att projektet har bidragit till integration och etablering av nyanlända i Landskrona. Någon dag önskar han ta ett nytt projekt på sig och tillsammans med andra bygga en riktigt stor drake.
– Jag drömmer om att färga himlen, säger Maiad och ler.

Det krävs ganska lite material och verktyg till att bygga en drake. Bara några pinnar, en bit plast, lite tejp och tråd är allt som behövs.
– Det gick lättare idag än igår faktiskt. Min drake är inte helt färdig, det fattas trådar som man ska hålla i och så ska den ha en svans också. Jag ska testflyga den senare, säger Amin

En av uppgifterna var att skriva en dikt. En så kallad ”elvling”: en dikt i en bestämt form och på elva ord. På bilden ovanför syns Wilma.