Stort intresse för HSB-bostäder i Norra Borstahusen

I mars nästa år räknar HSB Landskrona med att alla bostäder i området Brisen ska vara inflyttningsklara. Men redan nu är majoriteten av dem sålda.

Gratis bubbelvatten och finmöblering med danska designermöbler till trots, när HSB Landskrona under tisdagen bjöd in till sitt visningshus på Erikstorpsvägen syntes inte några potentiella köpare till. Det kanske inte spelar så stor roll, majoriteten av bostäderna som HSB Landskrona håller på att bygga där är redan sålda. Det som kommer bli bostadsrättsföreningen Brisen består av tre punkthus med sammanlagt 38 bostäder, och 16 radhus i antingen ett och ett halvt, två eller tre plan, med olika boytor.

Gult fasadtegel och röda takpannor är det på visningshuset och de andra HSB-husen närmast de äldre delarna av Borsthusen. ”Vi har velat knyta an till den gamla bebyggelsen med teglet och takkuporna till exempel” säger projektchefen Anders Olsson.

Det luktar nytt i det 121 kvadratmeter stora visningshuset när projektchefen Anders Olsson, inte utan viss stolthet, visar runt i fem rum och kök i två plan. Badrummet på ovanvåningen lyses upp väl av sommarsolen som skiner genom takfönstret. Ett diskret vitlackat plåtskåp på väggen drar ögonen till sig.
– Husets ventilationspump, förklarar Anders Olsson, och berättar att varje bostad har sitt eget system för ventilation och uppvärmning, som sker både genom fjärrvärme och luftvärmeväxlare.
– Bostäderna har miljöklass Silver, bland annat eftersom husen har betongstomme så är de välisolerade, säger han.

Varje hus har sitt eget separata system för uppvärmning och ventilation. Projektchef Anders Olsson visar skåpet i badrummet där ventilationspumpen sitter. ”Bostäderna har miljöklass Silver”, berättar han.

– I punkthusen är det bara en lägenhet som är osåld, en fyra, berättar försäljningsansvariga Susanne Durgram.
När det gäller radhusen har försäljningen inte gått riktigt lika fort, där är totalt fem sålda, alltså cirka en tredjedel.
– Det går inte att komma ifrån att köparna tar lite längre tid på sig att bestämma sig när det finns konkurrerande alternativ hos Derome och Veidekke, det är väl ganska naturligt, säger Susanne Durgram.
Men intresset går inte att ta miste på menar hon.
– Närheten till havet lockar, så klart. Engelska skolan drar barnfamiljer. Sedan tittar man ju både på prislappen och annat när man köper bostad, och vi har bostadsrättsförening här, medan de andra har mycket äganderätter, och det är så klart en skillnad.

En förhoppning från Landskronas politiska ledning har varit att nya bostadsområden i Norra Borstahusen ska locka nya, skattekraftiga invånare från andra kommuner.
– Jag tittade faktiskt på det häromdagen, det är runt 40 procent av köparna som finns utanför 261-området. Jag tycker ändå det är en ganska bra mängd, säger Susanne Durgram.
– Det är folk från till exempel Danderyd, Helsingborg, Lund, Göteborg och Kävlinge.

Bilden ovan: Projektchef Anders Olsson vid burspråket mot gatan som ger generöst ljusinsläpp även på andra våningen.