”Universum bara ger en saker”

Landskronabaserade hårdrocksbandet The Royal Ruckus ligger ”permanent på is”, enligt en av grundarna, Guernica Mancini. Stor besvikelse förstås, men nästan samtidigt har andra dörrar öppnats för sångerskan. Nämligen dörrarna till Thundermother och de stora scenerna.

Guernica Mancini tar av sig tröjan och visar upp högerarmen. En pinfärsk Wacken-logga, tatuerad direkt efter en konsert på den klassiska hårdrockscenen i Tyskland. Att hon skulle bli hårdrocksbandet Thundermothers nya sångare hade hon inte räknat med.
– Vi spelade på ”Putte i Parken” mellan Linnea Henriksson och The Sounds nu i somras. Bara det att det var 10 000 som stod och skrek ”Thundermother” på Wacken är helt bananas. Jag har kastats in i en fullt fungerande maskin och det är helt jävla galet. Och skitkul.
– Det känns som jag gått och väntat på detta hela mitt liv och jobbat för detta. Det känns som ett naturligt steg även om det är ny konstellation. Jag är redo att ta mig an den stora scenen. Jag har haft visioner i så många år nu, så nu är det bara ”bring it on”.

Här i trakterna är Guernica Mancini kanske mest känd som sångerska i Landskronabandet Royal Rockus. Men sedan i våras är hon sångerska i Thundermother och spelar nu på de stora scenerna. Foto: Fred Moocher

För den musikintresserade Landskronabon är Guernica Mancini känd som frontfigur och sångare i hårdrocksbandet The Royal Ruckus. The Royal Ruckus startades 2012 med folk från Landskrona och trakten runtomkring. Guernica, uppvuxen i Lund, flyttade till Landskrona för att satsa på bandet.
– Vi ville erövra världen, säger Guernica Mancini.
Bland annat spelade bandet på Sweden Rock Festival 2015, men nu tycks bandets saga all.
– Det är permanent på is. Det som sas sist var att vi har paus och att det låg i händerna på de som vill ha paus att kontakta mig när de kände att den pausen var över, i och med att detta inte var mitt val. Det tror ju alla eftersom jag har fått ett ganska gött gig, säger Guernica Mancini.
Nästan samtidigt som dörren stängdes till The Royal Ruckus, så öppnades den till Thundermother.
– Ibland är det som om universum bara ger en saker, säger Guernica Mancini.
I januari blev det kris i The Royal Ruckus när basisten hoppade av före en turné i Spanien. Ungefär samtidigt så pratade hon med Filippa Nässil, grundaren av Thundermother, som hon kände sedan något år tillbaka. Hon frågade om inte Guernica ville göra en audition lite senare under våren.
Två veckor efter den spanska turnén med The Royal Ruckus, fick hon beskedet att de övriga bandmedlemmarna i The Royal Ruckus ”tappat glöden”.
– Då kom chocken att det som jag ansåg var mitt barn, blev nedlagt på obestämd tid. Du kan ju ana att jag var ledsen. På tisdagen fick jag den smällen och på torsdagen hade jag audition med Thundermother. Och torsdagen därpå fick jag giget. Du förstår inte vilken berg-och-dalbana de känslorna var, under två veckors tid. Jag är bara så tacksam att jag fick det, för jag tänker inte lägga ner musiken.
– Jag vill göra detta storskaligt. Jag vill leva av detta. Det är det enda jag vill göra av mitt liv.
Ditt namn, Guernica, får mig att tänka på terrorbombningar under Spanska inbördeskriget och Pablo Picassos tavla med samma namn (se faktaruta).
– Jag fick det för att året jag föddes, så var det femtio år sedan det hände. Det var något slags jubileum 1987. Min föräldrar är politiska flyktingar från Uruguay. Jag har fått ett rätt starkt namn, i och med att det är en anti-war tavla och allt vad det stod för. Jag älskar mitt namn. Jag tycker det är jäkligt roligt att få ha ett sådant episkt namn.
– Inga krig, det står jag hundra procent för. Även om jag i dagsläget är en krigare på scen, så är det inte riktigt samma sak, men jag krigar för rättvisa och rock ‘n roll.
Thundermothers singel från i juni heter just ”We fight for Rock’n roll”. Nu har Guernica Mancini precis flyttat till Stockholm och om ett par veckor väntar Thundermother-spelningar i Frankrike och Österrike. Ystad blir det i oktober. Sedan är det inspelning av nästa platta.
Om fem år, var ser du dig?
– Då är jag en etablerad musiker, vilket innebär att jag turnerar och lever på musiken och allt vad det innebär, på heltid. Och kanske bildat familj. Men inte innan jag turnerat världen.

 

FAKTA: Guernica
Guernica är en stad i Baskien i norra Spanien, känd för terrorbombningar inititerade av blivande diktatorn Fransisco Franco den 26 april 1937, då cirka 200-300 männsikor omkom. Pablo Picasso har skildrat händelserna i den antikrigiska målningen med samma namn som staden.
Källa: Wikipedia

 

Känd rockscen hon skulle vilja spela på: ”Nån av de stora scenerna på Wacken hade varit magiskt, men Rock in Rio har alltid varit en dröm. Coachella också. Men jag vill ju spela över hela världen.”
Förebild scenspråk: Gwen Stefani och Anthony Kiedis (sångare i Red Hot Chili Peppers). ”Jag har en vision att bli lika episk som Robert Plant och Freddie Mercury. ”
Förebild sång: ”Den är lite svårare, för jag känner att jag hittat min röst. Jag känner inte att jag kan jämföra mig med någon riktigt, men även där Robert Plant, fantastisk sångare.”

I våras splittades hårdrocksbandet Thundermother och bara grundaren var kvar. Men strax ploppade en ny line-up upp med Landskronabekanta Guernica Mancini som sångerska.