Filmstudion presenterar: ”Viva”

Vad? ”Viva” av Paddy Breathnach
När? 25 september
Var? Bio Maxim, Östergatan 13

Hösten närmar sig med regn och rusk, men förtvivla inte! Höstsäsongen på Landskrona filmstudio startar på måndag med ”Viva”, en kubansk film.

Måndagen den 25 september inleds också mångfaldsveckan i Landskrona och vad passar då bättre än att filmstudion börjar med en film som handlar om rätten att få vara sig själv? Viva är artistnamnet på unge Jesus som drömmer om att bli dragqueen, att få uppträda inför publik. Vad han inte räknat med är att hans far en vacker dag befinner sig i publiken. Fadern, som är en råbarkad typ, har en annan uppfattning om vad hans son ska syssla med. En konflikt som denna mellan far och son har vi sett många gånger på film, till exempel i ”Billy Elliot”.

Det är alltså dags att med filmens hjälp ge sig ut på resor till olika länder. Efter Kuba blir det både Tyskland och Frankrike i filmen ”Frantz”, som utspelar sig strax efter första världskriget. Vi ger oss sedan iväg till Iran med ”The Salesman”, som vann en Oscar tidigare i år för bästa utländska film. Ett besök i Bulgarien väntar med ”Läxan”, om läraren som vill att barnen ska lära sig skilja på rätt och fel men som själv trillar dit. I Polen strax efter andra världskriget utspelar sig ”Agnus Dei”, där en fransk läkare hjälper polska nunnor som blivit våldtagna av sovjetiska soldater. Sist beger vi oss till Uganda, där vi möter flickan som visar sig vara ett schackgeni i ”Queen of Katwe”.

Eva Lindfors, Landskrona filmstudio

Fotonot: Medlemskap i Landskrona filmstudio krävs för entré. Mer info på landskronafilmstudio.com.

Bilden ovan: Jesús (Héctor Medina) drömmer om ett liv som dragshowartist. Det är dock inte vad hans far har tänkt sig. Foto: Press