Fotofestivalen: Bilder som är lätta att ta till sig hos Urinvånarna

Familjär stämning, personliga uttryck och sköna intryck är resultatet av ”Urinvånarnas” utställning i samband med årets fotofestival i Landskrona.

I presentationstexten om ”Urinvånarnas” utställning i år står det att läsa om sällskapets utveckling inom fotografi som konstform och visst passar det perfekt. Det här är ett gäng som vågar prova på nya utmaningar både tekniskt men också i sitt konstnärskap. Caysa Molin är kanske den som genomgått den största förändringen även om tekniken inte förändrats dramatisk så har motiven fått en helt annan karaktär. Från lite glättigt dimhöljda rosenblad till dramatiska bilder med ett djupt mörker i botten. Men man blir varken rädd eller nedstämd av dom, bara fascinerad över det vackra, fast lite skrämmande. Var mörkret i bilderna kommer ifrån är svårt att förstå. Caysa Molin själv är en levande glädjespridare vilket man trots det svarta ändå kan ana genom lekfullheten i kompositionerna.
Jens Jentin Lindberg, värden för Galleri Jentin har fortsatt på sin inslagna ”comics-bana” men efter att ha skapat många bilder med Tintin-motiv var det dags för något nytt.
– Jag gillar egentligen inte Star Wars på samma sätt som Tintin, men vissa av figurerna fascinerar, säger Jens.
Med mängder av vitt och mängder av skuggfritt ljus, skapar han bilder med olika scenarier. Resultatet, som dessutom är helt utan efterbehandling, är som en serieteckning på vitt papper. Knivskarpt, roligt och med glimten i ögat. Detaljerna är viktiga, så på Jens bilder ska man titta noga, då får dom ytterligare en dimension.
Sist men inte minst i detta sällskap är Anders Cöster, som har flera konstnärliga uttryck bland annat som skådis. Anders bilder är som en liten berättelse och vad den säger är fritt för tolkning. Den röda tråden visar sig ha flera sidospår där den tomma resväskan i centrum symboliserar livets början och det ännu oskrivna bladet. I bilderna anar man kärleken till naturen, kärleken till hans mamma och livets trygga punkter. Bilderna fungerar var för sig som vackra stilleben, men tillsammans skapar dom en historia.


Fotosällskapet Urinvånarna…

  • skapades inför Landskrona Foto Festival 2013 av Caysa Molin, Anders Cöster och Jens Jentin Lindberg, alla är fotografer med Landskronaanknytning.