Intensiv naturdos finns på hemmaplan

Ibland är det svårt att se skogen för alla träden, lyder uttrycket. Och det passar kanske bra när det gäller naturupplevelser på hemmaplan – för man måste inte åka till Nya Zeeland eller Patagonien för att få sådana. I Svalövs kommun ligger (delvis) en av endast tre skånska nationalparker: Söderåsens nationalpark. Bara 25 minuter från Svalöv, och ytterligare 20 minuter från Landskrona. Och nej, naturupplevelser behöver inte vara ett heldagsprojekt. Bilderna nederst är tagna under cirka en timme, med ett gångavstånd på mindre än två kilometer. Det finns mycket att se – bara man tittar. Nyfiken på vad man mer kan göra på Söderåsen? Se Papperstidningens tips här nedan.


Sov ute fast inne i stuga

Man får inte campa i nationalparken. Däremot går det bra att slå upp tält på de iordningställda rastplatserna. Men visste du att det också finns stugor för övernattning i parken? Dahlbergs stuga är ett gammalt torp som ligger längs Skåneleden, ungefär halvvägs mellan Odensjön och nationalparksentrén. Stugan, som alltid är öppen och inte går att boka, saknar el och rinnande vatten inomhus. Däremot finns det vatten, toaletter och grillplats utomhus. Inne finns en vedkamin som man själv kan elda i. Det finns ett 30-tal sovplatser, men egen sovsäck och liggunderlag behövs. Kanske något för den som söker utelivets enkelhet, men vill ha lite skydd mot vädrets makter nu när kvicksilvret börjar krypa nedåt. Bara några hundra meter från nationalparksentrén ligger Killahuset, en mindre stuga med sex sovbritsar och 20-platser på sovloft. Till skillnad från Dahlbergs stuga måste den bokas, priset är 500 kronor per dygn, men då får ni också garanterad avskildhet. Samma standard som Dahlberg stuga, men vatten saknas. Stugan bokas via Naturrum. Nationalparkens tredje stuga, Liagården, är stängd i väntan på rivning.

Nationalparken från hästryggen
Den som gillar hästar, eller bara söker ett annorlunda sätt att uppleva naturen i och omkring Skäralid, kan boka turridning med Söderåsens turridning. Turerna görs med haflingerhästar och utgår från gården vid Svenstorp, norr om nationalparken. I utbudet finns alltifrån turer på 45 minuter till en hel helg med övernattning. Mer info och priser på www.turridning.se

Lär dig mer om nationalparken i Naturrum
Som varje nationalpark med självaktning har Söderåsen ett så kallat ”Naturrum” vid nationalparksentrén vid Skärdammen. Utställningen där berättar mer om områdets växt- och djurliv, geologi, historia och ger tips om vandringar och sevärdheter med mera. Även de yngsta besökarna får något att göra. I utställningen ”Titta in – hitta ut” finns det gott om luckor att öppna och kikhål att kika i. Varje heltimme kan besökare få en gratis mini-guidning på 15 minuter av Naturrums personal.

Guidade turer med diplomerad guide
Den som verkligen vill förjupa sina kunskaper om Söderåsen kan boka en diplomerad guide via Naturrum. Två rundor erbjuds, naturstigen, som tar en timme, och Kopparhattsrundan, som tar två timmar. Priset är 1000 kronor/timme exklusive moms, gratis för skolor. Mer info om tider och bokning på hemsidan.

Guida dig själv med papper eller app
Det går också att vara sin alldeles egen guide i nationalparken. Sex olika rundor går att ladda ned, antingen som pdf att skriva ut och ha med sig, eller i Söderåsens egen app som finns på Appsore och Google play. Andra saker du kan göra helt själv är att låna en GPS på Naturrum och gå på ”geologisk skattjakt” eller gå tipsrunda runt Skärdammen.

Se naturbilder på turistbyrån i Röstånga
Visst, naturen är bäst live. Men ibland kan det vara kul att ta del av andras bilder, just nu visas naturfoto av medlemmarna i fotoföreningen BioFoto Syd på turistbyrån i Röstånga, vid nationalparkens södra entré. Men du får skynda dig om du ska se dem, utställningen pågår till och med söndag den 1 oktober.


Smaker från Söderåsens på matmarknad

Kanske inte direkt en naturupplevelse, men förhoppningsvis en och annan smakupplevelse kan Söderåsens matmarknad erbjuda nu på söndag den 1 oktober. Det är Smaker från Söderåsen, en samverkansförening för småskaliga livsmedelsproducenter och mathantverkare som står som arrangör för marknaden som hålls på Skäralids camping. Maknaden är öppen mellan klockan 10 och 15, kändiskocken Titti Qvarnström lagar mat på scenen mellan klockan 11-12 och 13-14. Det blir underhållning med Familjen Carr och Tobias Chillis magiska show, och även lotteri, Ponnyridning och servering. Inträdet är 20 kronor för vuxna (över 15 år), fri parkering.