Ludwig från Kågeröd blev EM-medaljör i lag

Tävlingsdressyr är en rätt liten sport i Sverige, men i dressyrvärlden är Sverige en stor nation, med namn som Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson-Silfvén. Ett av de unga stjärnskotten är Ludwig Wilken, som rider för Kågeröds ryttarförening.

Förra året tog han silver i NM i lag och en fjärdeplats i lag på EM. I år har det gått ännu bättre. I mitten av augusti var han med i det svenska ungdomslandslaget som tog brons på EM i Roosendaal, Nederländerna tillsammans med Sofie Andersson, Cecilia Bergåkra och Emelie Aldenfalk.
– Det var superkul. Jag hade inte väntat att vi skulle få medalj direkt, men det blev faktiskt ett riktigt bra lag som presterade på topp, säger Ludwig Wilken.
Du är 20 år idag. Man rider som ungdomsryttare (Young Rider) tills man blir 21 , sedan är det U25 som gäller. Vad tror du blir skillnaden?
– För att nå goda resultat måste man ha en häst som kan Grand Prix rörelser så som passage, piaff och byten i varje.
I våras kunde ni köpa den danske valacken Capo Knight som du ridit på sedan början av 2016. Varför funkar det så bra med honom?
– Vi är en bra kombination, jag gillar honom verkligen. Det är min typ av häst. Det är svårt att förklara, men det har klickat bra.
Vad väntar härnäst?
– Vi ska försöka kvala in till Dressage Power. Det är en ny cup för Young Rider som går av stapeln den 22 oktober i Linköping. Finalen rids i kür som innebär att man rider sitt egetkomponerade program till musik. Jag och Capo Knight gillar verkligen att rida kür.

20-årige Ludwig Wilken från Kågeröd har tävlat i dressyr på elitnivå sedan B-ponnyåldern och är sedan länge med i spetsgruppen för ungdomsryttarna (Young Rider) i det svenska landslaget.

Vad är ditt långsiktiga mål med dressyren?
– Jag hoppas på att det ska gå bra, att få rätt häst och sedan att tävla på seniornivå på de stora tävlingarna.
Du har ett år kvar på utbildningen till flygtekniker i Ljungbyhed. Hur går det att kombinera plugget med att rida på elitnivå?
– Det är rätt tajt med tid, men det har funkat hittills.

Fotnot: Ludwig Wilken tränar regelbundet för välrenommerade dressyrtränaren Kerstin André i Västra Hoby utanför Lund.

Bildtext, stora foto ovan:
I mitten av augusti var Ludwig Wilken med i det svenska ungdomslandslaget som tog brons på EM i Roosendaal, Nederländerna, tillsammans med Sofie Andersson, Cecilia Bergåkra och Emelie Aldenfalk.

 

 

 

Foton: Privat