Många minnesbollar i luften när Claes Cronqvist visar runt på IP

Den som varit på en helt folktom arena vet att tystnaden som hörs där är speciell. Men i tisdags fyllde ur-BoIS:aren Claes Cronqvist Landskrona IP med anekdoter och minnen vid en rundvandring med klubbens affärsnätverk.

453 matcher i BoIS-tröjan är onekligen en källa att ösa ur. Claes Cronqvist var en del av klubbens längsta sammanhängande sejour i Allsvenskan, under hela 70-talet. Det är från de åren som han hämtar sitt bästa BoIS-minne: Cupguldet från 1972 mot IFK Norrköping.
Mötena med MFF var så klart också speciella. Han minns en match, från tidigt 70-tal.
– Under hela matchen så höll Krister Kristensson på med att ”Lägg ett ägg”. När Gyxa då snurrade upp honom och gjorde 2-1, så ramlar Kristensson och sätter sig på ändan. Då for Christer Lindgren, Huggarn kallad, fram till honom och klappar honom på huvudet och säger: ”Du, lägg ett ägg”. Och Kristensson for upp och jagade honom nästan in på vår planhalva, säger Claes Cronqvist.
Efter en liten paus vid de klassiska svartvita träkioskerna, går vandringen upp på ståplatsläktaren för hemmapubliken. Där nere strålar en av Sveriges bästa fotbollsgräsmattor. Sedan går turen till en plats där säkert inte så många BoIS-supportrar varit: ”bortastå”. Claes Cronqvist kan inte riktigt svara på vilken som är den bästa motståndaren som han mött under karriären.
– Någon som var rolig att möta var Ralf Edström. Han kom alltid och sa: ”Idag tar vi det lite lugnt.” Och sedan så stack han bara när matchen började. Det gick man inte på.
Även marknadsansvarige Anders Lindfors bjuder på en historia, från när det franska landslaget spelade en träningsmatch mot BoIS. Det var i samband med EM 1992, som arrangerades i Sverige.
– Olof Andersson spelade i laget då. Jag tror han hade Ginola mot sig och han var fantastisk med bollen. Olof har själv berättat att han fick inte låna bollen många gånger. Men en gång tog han den och då sköt han den rätt upp på läktaren. Då kunde han höra från ståplats: ”Byt ut dig själv, din tjocke jävel.”
Sedan bär det av in i det allra heligaste, omklädningsrummen. Korridoren dit pryds av bilder från förra årets Cup-vinst mot MFF. Ena bänken till vänster om ingången, tycks ha en lite högre status, ”VIP-bänken”.
– Där satt stöttespelarna, säger Claes Cronqvist och skrattar.
Idag sitter bland annat lagkapten Philip Andersson där.

Claes Cronqvist och BoIS-ordföranden Gabriel Munck under minnesvandringen på IP.

Daggdropparna lyser i solskenet när vi går upp på A-planen på väg till VIP-baren. Där finns flera lagbilder, bland annat en från 1977.
– Det var kanske det året vi spelade allra bäst fotboll. Vi hade den danske tränaren Finn Willy Sørensen. Vi åkte upp och skulle möta Hammarby borta på Söderstadion. Det är ju ingen lätt match. Vi bodde på ett hotell och då var genomgången inte med TV-skärmar, utan med blädderblock. Han sa: ”Ja, nu kör vi. Om Hammarby vet jag icke ett piss. Så här spelar vi”, säger Claes Cronqvist.

På ståplats borta.
Den 6 april 2002 och 6-2 vinsten mot HIF, förevigad på utsidan av arenan.