Med koll på den skånska deckaren

Den kanske främsta experten på svenska deckare kommer till Svalövs bibliotek. Den 21 september håller Kerstin Bergman, som är docent i litteraturvetenskap, föreläsningen ”Skånska deckare – inte bara Wallander”.

Vad ska du prata om?
– Det finns ju jättemånga skånska deckarförfattare och har funnits länge, som till exempel Jean Bolinder. Idag finns det många från alla möjliga delar i Skåne. En som är jättebra just nu är Anders de la Motte som börjat skriva om Skåne också.
Vad är en skånsk deckare? En som utspelar sig i Skåne eller en vars upphovsman kommer från Skåne?
– En bok som utspelar sig i Skåne är en skånsk deckare. De deckarna är ofta väldigt kopplade till den lokala platsen, så är det inte med de som utspelar sig i till exempel Malmö. Det finns några saker som är typiska för en landsbygdsdeckare, som fokuset på det lokala, allt i från naturen och miljön, det kan vara lokala frågor, sådant som är kopplat till historier om platsen på något sätt, allt möjligt som är kopplat till det väldigt lokala.
– I storstäderna handlar det ofta om organiserad ekonomisk brottslighet, det är större linjer. På landet är det ofta om familjen, man går gärna tillbaka till det som påverkade det som sker idag, det är någon som vill hämnas eller dölja någon familjehemlighet.
Du har recenserat deckare i dags- och fackpress i närmare tjugo år. Vad krävs för att en deckare ska få högsta betyg av dig?
– Den ska vara spännande, det är viktigt när det gäller deckare att det finns ett driv att läsa vidare. Sedan ska personerna gärna vara sådana som man kan identifiera sig med, engagera sig i. Det är viktigt att det inte är ett taffligt språk, då tappar jag intresset ganska snabbt. Deckare ska vara lätt- och snabblästa, det ska vara bra flyt i språket och gärna något som överraskar och går utanför standardmall 1A.
Tror du att en renodlad deckarförfattare någonsin kommer in i Svenska Akademien eller får Nobelpriset i litteratur?
– Jag tror det är svårt, Sverige är väldigt kulturkonservativt när det gäller akademien och universitet och sådana sammanhang. Det är många som ser ner på en författare som säljer bra. Men det betyder ju inte att man inte är bra, bara för att man säljer bra. Säljer det bra innebär det att det har en kvalitet som många vill åt, är det riktigt dåligt så säljer det inte särskilt bra. Sedan tycker många att det ska vara ett avancerat språk för att det ska vara god litteratur, men det blir ofta väldigt trögläst.
– Sedan är deckargenren, alltsedan Sjöwall-Wahlöö sådan att den diskuterar samhällsfrågor och det som händer. Det är där vi ser mycket av det som händer i samhället diskuteras, som invandring, migration och rasism. Det är där man lär sig väldigt mycket om samhället. Det ska inte underskattas.


Skånska deckare – inte bara Wallander
Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om skånska deckare torsdagen den 21 september, kl. 18 på Svalövs bibliotek.

Bildtext: Kerstin Bergman, den kanske främsta experten på svenska deckare, kommer till Svalöv för att prata om skånska deckare. Foto: Lars Clason