Nu öppnar första delen av nya Puls arena

– Flyttkarusell snart över för idrottsföreningar

Det har dragit över på tiden, och problemet med flytt av parkförvaltningen är ännu inte löst. Men nu är första etappen av om- och tillbyggnaden av Puls Arena klar, och gymnaster kan göra en efterlängtad flytt.

Det slamrar ännu av elverktyg, på golven ligger skyddspapp och hantverkare springer fram och tillbaka när Papperstidningen får en rundvisning i nya och nygamla lokaler. Men snart ska det vara klart med den första etappen av kommunens om- och tillbyggnad av idrottsanläggningen Puls Arena på Stenorsvägen/Varggatan.
– Vi har slutbesiktning den 22 september, sedan behövs väl någon vecka för att rätta till eventuella fel, så i månadsskiftet skulle jag tro att föreningarna kan flytta in, säger kultur- och fritidschefen Kjell Thoresson.
Det är gymnastikföreningarna GF Idrott och Landskrona kvinnliga GF som kan flytta in i en helt ny hall. Den gamla handbollsplanen är borta, och tillsammans med en tillbyggnad utgör ytan nu en stor gymnastikhall där det, som mest, är 11 meter i tak och golvet är stötdämpande. I hallen finns också plats för en läktare och, inte minst, nedsänkta hoppgropar som kommer fyllas med skumgummi och annat stötdämpande material.

Nya entrén blir mot Varggatan. Här blir det plats för både reception, kafé, kontorslokaler och skiduthyrning.

Just hoppgroparna har varit en av de svåraste nötterna att knäcka, när GF Idrott i somras fick lämna sin gamla träningslokal Exercishallen. Den har byggts om för att ge plats till mässor, utställningar och liknande, senast var det fotofestivalen som hade utställning där. Där fanns också stans enda hoppgrop.
– Det går att hyra flyttbara hoppgropar, men det är inte billigt, säger Kjell Thoresson.
Att GF Idrott inte kunnat använda Exercishallen har gett upphov till en lång flyttkedja, där föreningen i stället fått tider i Idrottshallen, och innebandyn och handbollen har i sin tur fått träna i andra hallar.
Men med nya ytor både på Puls arena och nya Borstahusens idrottshall så blir det slut på den flyttkarusellen.

Tennisbanorna ligger kvar på samma ställe, men har fått nytt underlag och ny belysning som ska ge bättre kontrast för den som ska ha koll på snabba bollar.

Gymnastikhallen är inte det enda nya i denna första etapp, av tre, när Puls Arena växer. Nytt är också att huvudingången flyttas, från dagens läge mot Stenorsvägen, till Varggatan inne i kvarteret. Nya parkeringsplatser blir det på gården i det u som byggnaderna nu formar, efter ihop- och tillbyggnaden. Hela väggen mot innergården är glasad och släpper in generöst med ljus.
– Här blir det en flexibel yta för olika aktiviteter säger Peder Alberoth (M), ersättare i fritidsnämnden, och pekar på en sal bredvid foajén, som även den har generöst ljusinsläpp.
I anslutning till foajén blir det också kontorslokaler för kommuntjänstemän som jobbar med föreningsstöd, en bokomat och ett föreningsdrivet kafé.
– Jag tror att Puls Arena kan bli en träffpunkt på ett helt annat sätt, säger Peder Alberoth.

Än är inte riktigt allt klart, här är det Christian Olofsson och Sebastian Lindblom på Byggmästarn i Skåne som lägger sista handen vid det som ska bli en flexibel mötes- och verksamhetslokal. Den 22 september är det slutbesiktning.

I nästa etapp byggs en industrilokal i hörnet mellan Stenorsvägen och Björngatan om. Där ska flera kampsportsföreningar, Landskrona Atletklubb och 261 Skateboardförening in. Just nu används den som lager för byggmaterial till etapp 1.
– Den ska vara klar till årsskiftet, säger Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen och projektansvarig för Puls Arena.
Den tredje etappen innebär att parkförvaltningen lämnar sina lokaler vägg i vägg med de som utgör etapp 2, och gör plats för bangolfbanor och boulebanor. När den blir klar är mer osäkert, här har kommunikationen inte varit helt problemfri mellan stadens olika förvaltningar.
– Det beror på när parkförvaltningen kan flytta till andra lokaler. Men jag tror att det kan vara klart i månadsskiftet mars-april nästa år, säger Tom Sörensson.
Han vill gärna ge en eloge till berörda idrottsföreningar som fått stå ut med flytt och förseningar.
– Det har inte varit en rolig resa hela vägen. Men det har varit värt det. Föreningarna har varit väldigt tålmodiga och accepterat läget, de vet att det blir bra lokaler till sist, säger han.
Så vad kostar det hela skattebetalarna?
– Budgeten är på 24 miljoner. Det är ett väldigt tight projekt, vi har fått jobba mycket för att hålla budget, säger Kjell Thoresson.
Till det kommer 13 miljoner kronor som kommunen betalat för industrifastigheten Björnen 1, etapp 2 i utbyggnaden.

Bilden ovan: Nedsänkta hoppgropar är grävda och gjutna i den nya gymnastikhallen. Bredvid står pallvis med skumgummi som ska fylla upp dem.

Puls arena växer i tre etapper

 • Etapp 1
  Om- tillbyggnad: Ny gymnastikhall, ny entré med reception och kafé, flexibel yta, kontorslokaler för kommunen, nylagda tennisbanor, nya badmintonbanor, omklädningsrum.
  Klart: månadsskiftet september-oktober
  Nya föreningar: GF Idrott, Landskrona kvinnliga GF.
 • Etapp 2
  Om- tillbyggnad: Skjetramper, kampsportslokaler, kraftsportslokaler
  Klart: månadsskiftet mars-april 2018.
  Nya föreningar: GF Idrott Judo, Shotokan, Henka Dojo Jiujutsu, Landskrona Karateklubb, Landskrona kickboxningsklubb, Landskrona Atletklubb och 261 Skateboardförening
 • Etapp 3
  Om- tillbyggnad: Två nya bangolfbanor, boulebanor.
  Klart: ?
  Nya föreningar: BGK Linjen, West Winds IK, Landskrona BK Boule
Det blir också en mindre entré direkt mot Stenorsvägen för den som kommer med cykel eller buss till exempel.
Ute har blivit inne. När Puls arena byggs om och till så har både nya ytor bebyggts och befintliga byggnader byggts ihop. Dessa väggar var tidigare fasad men är nu inneväggar mot den nya foajén.