Samiska vantar visas på Hemslöjden

Färgglada, samiska marknadsvantar. Det är det slöjdalster som står i fokus i för Hemslöjden Skånes senaste utställning i lokalerna i Landskronas gamla stationshus. Etnologen och vantsamlaren Erika Nordvall Falck har tagit fram såväl originalvantar, rekonstruktioner och fotografier av över hundra vanttyper från norra Sverige. Utställningen är tänkt att bli en vandringsutställning, i Landskrona visas den till och med den 30 september. Som tidigare visar Skånes hemslöjdsförbund också utställningen på nätet, på adressen vantar.hemslojdeniskane.se. Under hashtagen #delavantar blir det också aktivitet på Facebook och Instagram, bland annat uppmanas besökare att själva skapa ett vantmönster med hjälp av ett nedladdningsbart mönsterdiagram. Den som också vill sticka sitt eget mönster kan göra det, och skicka/lämna in vantarna hos Hemslöjden senast den 8 januari. Inlämnade vantar kommer ställas ut under januari och februari i Landskrona, därefter på Luleå museum.