SM-veckan: Besked om grenar dröjer en månad

Förra våren blev det klart att Helsingborg och Landskrona kommer stå värdar för SM-veckans sommarupplaga den 2-8 juli nästa år. Men den som är nyfiken på vilka idrotter det blir och var tävlingarna hålls får ge sig till tåls en dryg månad.

Det är Riksidrottsförbundet som tillsammans med specialidrottsförbunden, värdkommunerna och SVT som står bakom arrangemanget SM-veckan. Alla 71 specialidrottsförbund som finns under Riksidrottsförbundets paraply har bjudits in att göra en intresseanmälan, sista datum för det var den 30 juni i somras. Så här två och en halv månad senare vill dock inte Riksidrottsförbundet gå ut med vilka förbund som anmält intresse för att hålla i tävlingar – eller ens hur många förbund som gjort det.
– Vi är mitt i en arbetsprocess där vi, specialidrottsförbunden och värdkommunerna möts för att avgöra var och när det är möjligt att hålla tävlingar, vi sitter just nu med det pusslet. I slutet av oktober ska det vara klart, innan dess vill vi inte gå ut med någonting, säger Maria Hallberg, projektledare på Riksidrottsförbundet.
Två saker är dock spikade, berättar hon, och har varit det mer eller mindre från start.
– Simningen hamnar i Landskrona, och lag-SM i friidrott hamnar i Helsingborg, berättar hon.
Gunnar Nilsson, ordförande i Landskrona Idrottsföreningars Samarbetsorganisation (LISA), har tidigare tippat att bangolf, segling och flygsport sannolikt hamnar i Landskrona. Om detta vill Maria Hallberg varken säga bu eller bä.
– Vi kommer att presentera hela programmet när det är klart, det ska det vara senast den 26 oktober.


Bilden ovan: Klart är att simningen hamnar i Landskrona och friidrotten i Helsingborg. Men för fler besked om vad som händer under SM-veckan nästa sommar så får man vänta en dryg månad. Foto: Arkiv

SM-veckan

  • SM-veckan samlar SM-tävlingar i mindre idrotter under en vecka och finns i en vinterupplaga och en sommarupplaga. Första SM-veckan Sommar hölls i Malmö 2009, och då endast med 11 idrotter. Det liknar OS på det sättet att konceptet ägs av en central organisation, i det här fallet Riksidrottsförbundet, och kandidater ansöker om värdskapet. SVT är en annan samarbetsplaner och har ensamrätt på tv-sändningarna.