Socialt när mat går från hand till hand

Lättöl, boerkorv, nötkött, kyckling, honung och ägg. Det var några av de lokalt producerade livsmedel som folk i trakten kunde hämta upp vid en ”superutlämning” i Röstånga i tisdags. Maten hade de beställt via den digitala plattformen Local Food Nodes, som går ut på att knyta samman lokala matproducenter och konsumenter.

Matthew Fourie förbereder sydafrikansk korv.

Matthew Fourie vänder på ett par gråa korvar som börjar få färg på den lilla grillen han ställt upp utanför Vita Villan.
– Det är en blandning av nötkött, fläsk, rökt bacon och sydafrikanska kryddor, säger han.
Han är egentligen med i Local Food Nodes i Dalby och Flyinge, men gör ett gästspel på ”noden” i Röstånga med sin Boerewors, en sydafrikansk ”gårdskorv”.
– Jag tycker att det är bra att folk stöttar lokala producenter, säger han.

En av kunderna är Johan Enbom, som förutom den sydafrikanska korven, även beställt ägg, kyckling och bröd av olika producenter.
– Jag tycker att det är värt att försöka lyfta fram lokala producenter. Ofta är de i början av att få sina företag att växa. Och sedan får vi betydligt bättre koll på varorna vi köpt. De producenter jag handlat av gör det väldigt bra.
Kim Moberger och Axel Löfsved är på plats för att köpa lättöl från Röstånga Rajraj.
– Det är första gången. Jag tycker att det är ett trevligt initiativ att få träffa människor som odlar mat. Ofta blir de anonyma, även om maten kommer från en gård i närheten, säger Kim Moberger.
– Det här ger ett helt annat värde till maten.
Under sommaren har det varit utlämningar via Local Food Nodes varje tisdag vid Vita Villan.

Albin Ponnert, en av initiativtagarna till Local Food Nodes.

– Det är väldigt självorganiserande, säger Albin Ponnert, en av initiativtagarna till den digitala plattformen.
Det var han och Viktor Zaunders som drog igång det från början, som protypsajten Bygdens saluhall förra sommaren. Denna sommar var det premiär för Local Foods Nodes, en version där även andra kan skapa noder och lägga varor själv. Idag finns det över 30 ”noder” runt om i landet, varav cirka 10-15 är aktiva, bland annat i Sundsvall, Tanum, Dalby och Flyinge och på Orust, strax även i Malmö och Lund. Det är nästan 100 producenter kopplade till projektet, berättar Albin Ponnert.
– Nu ska vi till Danmark och föreläsa lite under hösten. Vi håller ganska många föreläsningar, seminarier på olika konferenser runt om i Sverige också.
Vad tycker du om framväxten av Local Food Nodes?
– Jag tycker att det går i ganska lagom takt. Det här skulle kunna explodera, men det har vi inte möjlighet att parera riktigt. Det är ganska lagom som det är nu. Vi för dialoger med producenter och de som startar noder, så de är involverade i processen hur det ska fungera. Det känns som en lagom takt för stunden. Men det är klart att jag vill öka på så småningom men då måste vi ha tid och ekonomi för att kunna göra det.

Axel Löfsved och Kim Moberger med sonen Elliot Löfsved-Moberger var på sin första matutlämning via Local Food Nodes.

FAKTA: Local Food Nodes
Local Food Nodes är en digital plattform, framtagen av Albin Ponnert, Viktor Zaunders och David Ajnered. Med hjälp av den digitala plattformen kan en kund förboka lokal mat från lokala matproducenter och sedan hämta upp maten vid en viss tidpunkt och plats och träffa producenterna. Local Food Nodes finns idag på ett drygt trettiotal platser i Sverige idag, varav cirka 10-15 ”noder” är aktiva.