Carolina tipsar

Nu är det dags för årets kulturkalas i dagarna tre! Det blir jazzig barnteater med släppfest för den nya skivan, konstworkshop med konstnären Susanne Jardeback, författarbesök med Set Mattsson, talangshow med Ung Arena och mycket, mycket mer. Här tipsar jag om några av evenemangen men hela programmet finns att hämta i Svalövs kommunhus, på Fridhems folkhögskola och på kommunens bibliotek. Boken jag tycker ni ska läsa är en tragikomisk berättelse om den alldeles särskilda kärleken.

 

Boktips:

En alldeles särskild kärlek av Johanna Adorján
Norstedts förlag (2017)
Översättning: Christine Bredenkamp

“Den trettonde oktober 1991 tog mina farföräldrar livet av sig”. Så börjar romanen om István och Vera, farföräldrarna från Budapest som överlevde Förintelsen och som sedan lyckades fly till Danmark från det av Sovjet ockuperade Ungern 1956.

Journalisten och författaren Johanna Adorján, född i Stockholm men uppväxt i München, introducerades 2015 på svenska med novellsamlingen Mina 500 bästa vänner. Jag får intrycket att hon långt innan dess gick och bar på idén till En alldeles särskild kärlek med ett uppdämt behov av att få berätta.

Adorján föreställer sig sina farföräldrars sista dag i livet, i deras inrökta men trivsamma villa i Charlottenlund i Köpenhamn. Hon gör avstamp där; från att de vaknar, dricker sitt kaffe, städar huset skinande rent och fyller det med rosor från trädgården, lämnar hunden hos en granne, förbereder det vita pulvret de ska ta. Allt till en ridå av klassisk musik och den oupphörliga röken från cigaretterna.

Den sista dagen driver romanen framåt och bakåt. Vilka var de, farmor och farfar, under den sofistikerade och arroganta fasaden? Varför valde de att avsluta sina liv tillsammans och varför höll de så tyst om sina tidigare liv? “Det där pratar vi inte om” biter István av när Johanna frågar honom om tiden i koncentrationslägret. Hon intervjuar släktingar och vänner till farföräldrarna och vill att de ska berätta. Men det är svårt att tala om det mest smärtsamma.

Adjoráns språk äger en spirituell lätthet och hon skriver med viss självironi trots det tunga ämnet. Det är bitvis väldigt roligt, på judiskt humorvis. Som den amerikanske nobelpristagaren Saul Bellow sa: “Oppressed people tend to be witty”.

Vera var, till skillnad från sin skröpliga man, frisk och välbehållen. Hon hade många år kvar. Men samtidigt fast i tron om att det endast var István som älskade henne, hon hade bara honom. Och det är det som blir Adjoráns svar på frågan hon ställer: att det inte fanns ett liv bortom den alldeles särskilda kärleken.

 

Evenemangstips: Kulturkalaset 20-22 oktober

Drömimprovisation
Berätta din dröm eller hör någon annan berätta sin och se den sedan improviseras fram på ett fantasifullt och drömskt sätt av musik- och teaterelever. Drömimprovisation är ett interagerande med publiken där både skratt, diskussioner och igenkännande tar plats.
Arrangör: Fridhems folkhögskola
Var: Fridhems folkhögskola
När: Fredagen den 20 oktober kl.18.00
Ålder: Från lågstadiet och uppåt. Även för vuxna.
Entré: Gratis

Författarbesök med Set Mattsson
Set Mattsson är bland annat känd för sin lysande trilogi Ondskans pris, Svekets offer och Fruktans tid som utspelas i Malmö på 1940-talet. Hans senaste bok heter Så länge min bror andas och är en historisk thriller om danska judars flykt till Sverige 1943.
Arrangör: Svalövs bibliotek
Var: Svalövs bibliotek
När: Lördagen den 21 oktober kl. 12.00
Entré: Gratis

Båtjazz och släppfest
Häng med på en seglats med Emma and the Jazzcrusaders, fyra fantastiska jazzmusiker som för skutan i hamn. Dessutom släpper de sin nya skiva i samband med föreställningen!
Arrangör: Svalövs bibliotek
Var: Fridhems folkhögskola, i nya musikhuset
När: Lördagen den 21 oktober kl. 14.00 (35 min)
Rekommenderad ålder: Från 5 år
Gratis biljetter hämtas på Svalövs Bibliotek. Obs! begränsat antal platser