Fler priser till långfilmsdebut för Landskronaregissör

Filmen ”Bitch”, som delvis är inspelad i Landskrona, har blivit långfilmsdebuten för Landskronabon, regissören och debattskribenten Csaba Bene Perlenberg. Sedan filmens förhandsvisning i Landskrona i juni förra året har den deltagit i ett 15-tal filmfestivaler, både i Sverige och utomlands. Och det har gett lön för mödan, på senare tid har filmen kammat hem fler utmärkelser i internationella sammanhang.

Nu senast på festivalen Mindfield Film Festival i Albuquerque i delstaten New Mexico i USA. Där blev det två priser i klassen ”Diamond award”: för bästa långfilm och för bästa foto, ett pris som går till filmens fotograf Chris Maris. Regissören Csaba Bene Perlenberg belönades med pris i klassen ”Platinum Award” som bästa regissör. Tidigare har klipparen Magnus Rutberg tagit emot pris för bäst klipp på en filmfestival i Australien, och filmen har också tilldelats ”Best New Filmmaker Award” på en filmfestival i New Haven i Conneticut, USA.
– Hårt slit lönar sig. Särskilt roligt är det att Chris Maris belönats med Bästa Foto. Chris har ju gjort något så ovanligt som att faktiskt fysiskt vara den karaktär utifrån vars perspektiv hela filmen utspelar sig. Ingen filmfotograf har någonsin varit huvudkaraktären i en film. Det är helt unikt, och därför är det mycket fint att hans arbete uppmärksammas, säger Csaba Bene Perlenberg till Kvällsposten, där han också är verksam som fristående kolumnist.

Bilden ovan: Filmen ”Bitch” är en episodfilm där episoderna hålls ihop av en gemensam nämnare: de utspelar sig uti från en hunds perspektiv. I filmen tar ett ungt backpacker-par med sig en gatuhund från Indien till Sverige där handlingen fortsätter. Stora delar av filmen är inspelade i Landskrona med omnejd, som här ovan, en inspelning på Ven. Foto: Martin Hegardt/Creative Corpse