Gamla Thorn-fabriken blir elbilsfabrik – kan ge 100-tals jobb

Papperstidningen Landskrona kan nu avslöja att elbilsbolaget Uniti kommer bygga en helt automatiserad fabrik för tillverkning av elbilar i Landskrona. Tyska industrijätten Siemens är med och startar bilfabriken – som byggs upp i belysningstillverkaren Thorn Lightings gamla lokaler. Om allt går enligt planerna kan det ge 100-tals arbetstillfällen i Landskrona på sikt.

Både Malmö och Landskrona har varit alternativ när start up-företaget från Lund letat lämplig plats för fabriken, som ska leverera de första färdiga fordonen under 2019. Papperstidningen Landskrona kan nu avslöja att Landskrona dragit vinstlotten. Bortsett från exklusiva lyxbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm så har det inte tillverkats bilar i Skåne sedan 1991, då Saab lade ned tillverkningen i Malmö.
– Malmö och Landskrona är lika på många sätt, säger Lewis Horne, Unitis vd, till Papperstidningen.
– Det är liknande fördelar när det gäller logistik och allt annat som ska till vid produktion av det här slaget. Men en start i Landskrona passar bättre in i vår tidslinje, en start i Malmö skulle ta mycket längre tid, och den tiden har vi inte. Vi har fått ett starkt stöd från kommunen och alla andra inblandade i detta. Landskrona håller på att ändra sitt varumärke till att vara en stad för modern teknik, och vi vill gärna vara med på den resan.

Lewis Horne, vd för Uniti, har rötterna i Australien och har studerat på Lunds universitet. Foto: Uniti

Platsen för fabriken blir belysningsindustrin Thorn Lightings gamla lokaler på industriområdet. När Uniti tagit beslut om fabrikens placering så har närheten till en utskeppningshamn haft hög prioritet. Men även närheten till DSV:s logistikcentrum utanför Landskrona, och goda flyg- och tågförbindelser har spelat in.
– Det är också nära till både tågstation med skyttelbuss, och till motorvägen för våra anställda. Placeringen vi tittade på utanför Malmö låg på 30 minuters pendlingsavstånd, utan kollektivtrafik, säger Lewis Horne.

Planen är att en automatiserad produktionslinje ska kunna tillverka 50 000 exemplar per år av Unitis konceptbilar, när den är fullt utbyggd. De första färdiga fordonen ska levereras under 2019.
Idag har Uniti ett 50-tal anställda, och kontorslokaler i Lund. Dessa flyttar till Landskrona med start den 1 november. Hela flytten ska vara avslutad i mars nästa år.
– Först flyttar vi våra större maskiner, idag har vi helt enkelt inte mer plats i Lund, säger Lewis Horne.
Men på längre sikt kan elbilstillverkningen innebära fler arbetstillfällen än så.
– Jag skulle tro att vi är uppe i några hundra anställda inom ett år, säger Lewis Horne.
– Men det beror så klart på hur det går med övriga tillväxten i företaget.
Unitis produktionslinje ska bli helt automatiserad och idag har företaget i huvudsak ingenjörer och programvaruutvecklare anställda. Men det kommer ändras enligt Lewis Horne.
– Det blir ju en industri, och vi kommer behöva folk inom alla områden, marknadsföring, ekonomi och personal till exempel.

Näringslivsprofilen Michael Herbing har fungerat som Senior Adviser för Uniti. Som sådan har han i högsta grad bidragit till att Uniti nu bestämt sig för Landskrona som plats för fabriken.
– Under våren och sommaren har mitt arbete till stor del bestått av analyser, förhandlingar, jämförelser och till slut magkänsla, som gett ett beslutsunderlag för Unitis styrelse. Jag är glad och stolt över att det arbetet nu gett resultat och att Uniti valt det bästa alternativet, säger Michael Herbing.

Om drygt en månad, den 7 december, planeras för en stor lansering av bilen på plats i fabriken. Dit har cirka 3000 gäster från hela världen bjudits in, branschfolk, investerare och de drygt 900 personer som redan förbeställt en bil. Där kommer också Unitis samarbetspartners Siemens och Kuka Robotics medverka. Lanseringen förväntas få stor bevakning i både svensk och internationell media.

Bilden överst: Thorn Lightings gamla armaturfabrik blir nu plats för tillverkning en ny högteknologisk produkt – elbilar. Foto/montage: Per Eeg-Olofsson

LÄS OCKSÅ: ”Uniti startade som ett innovationsprojekt

OCH: ”En smartphone-bil för stadsbruk