Garvaren imponerade på ministern

LSS daglig verksamhet på Garvaren i Teckomatorp är duktiga på att få ut sina deltagare i praktik på arbetsplatser. Det imponerade på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) när hon besökte verksamheten i onsdags.

Kaffet och morotskaka står på bordet, politiker och högre tjänstemän är på plats för att skaka tass och deltagare från LSS dagliga verksamhet är redo med sina berättelser när ministern anländer för ett studiebesök.
Varför kom du till LSS daglig verksamhet på Garvaren?
– Därför att vi fått höra att de är så duktiga här. Vi fick tips. Jag har varit och pratat på en konferens just om att få funktionshindrade ut på arbetsmarknaden. Då passar det bra att få besöka en verksamhet där man faktiskt lyckas väldigt mycket bättre än många andra.
32 av deltagarna på daglig verksamhet är ute på praktik, antingen ute på företag eller i någon kommunal verksamhet.
– Det är ganska unikt. Ungefär 65 procent av alla brukare som har daglig verksamhet i Svalövs kommun har en individuell placering, säger Mathilde Petersson, enhetschef för kommunens dagliga verksamhet.
Varför har ni lyckats så bra?
– Det handlar väldigt mycket om relation. De två som jobbar med det här uppdraget har tid att följa upp placeringarna, stötta handledarna, men också deltagarna som är ute. I vissa kommuner, när man har en placering, så kanske man bara träffas två gånger om året. Då blir man ganska ensam. Att finnas där, kunna backa upp och motivera.
Ylva Johansson får lyssna på och ställa frågor till några av deltagarna. Emma Larsson berättar om sin resa till att ha nått sitt mål, ett fast arbete. Hon jobbar på Samhall, där hon tidigare haft praktik. Idag städar hon bland annat på banken och polisen i Svalöv.
– Vad gör du med pengarna?, frågar ministern.
– Betalar räkningar. Jag tar ut min hund och köper grejer till honom, lite gick faktiskt till bröllopet som var förra året, där Birgitta (Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande, red. anm.) var vigselförrättare och vigde mig och min man. Det var kul.
– Jag är glad att ha fått den här stora chansen att vara på daglig verksamhet, och få hjälp med den stöttning jag behövt. Hade jag inte fått den hade jag inte stått här idag, säger hon.
Emma Larsson lämnar sedan över ordet till Torbjörn Rasmussen. Han har varit lite överallt och praktiserat, bland annat som vaktmästare på Folkets Hus i Svalöv, på Svalövs hotell och på kyrkan i Teckomatorp. Nu är han på Billeberga bildemontering.
– Jag är vaktmästare och får göra det mesta, hjälpa till att städa, hjälpa till och ta sönder en bilruta när det behövs. Ibland har jag till och med fått följa med ut och hämta bilar.
Ylva Johansson undrar hur han kom in på det med bilar.
– Att jag hamnade där är faktiskt från min far. Han har varit reparatör och lastbilsförare. Då har jag halkat in där på ett bananskal. Och så har jag sagt det till dessa här, säger Torbjörn Rasmussen och syftar på arbetshandledarna Lotta Billquist och Charlotte Sandin Nordh.
Det är de två som är spindlarna i nätet när det gäller arbetsmodellen med de individuella placeringarna.
– Vi är bra på att bygga relationer, till deltagare, till företagen, våra handledare ute på företagen. Tät och regelbunden kontakt ute på praktikplatserna, säger Lotta Billquist.
Charlotte Sandin Nordh lyfter fram kontinuiteten med att det är hon och Lotta Billquist som sköter de individuella placeringarna.
– Det är en av framgångsfaktorerna att det inte går in och ut mycket nytt folk i vår arbetsgrupp, säger hon.
Det brukar inte vara några problem att hitta företag som är villiga att ställa upp med praktikplatser, berättar Lotta Billquist.
– Vi har ett väldigt välkomnande företagsklimat i Svalövs kommun, säger hon.
Efter tre kvart så är Ylva Johansson tvungen att springa vidare till ett öppet möte arrangerat av Socialdemokraterna i det nya musikhuset på Fridhem. Där ska hon prata om svensk arbetsmarknadspolitik och regeringens budgetsatsningar inför 2018.
Vad tar du med dig från besöket på Garvaren?
– Den här positiva inställningen och det viktiga, som de säger, den nära kontakten. Vi ser här hur de liksom satsar sig själva in i relationen med företagen, och får en nära och kontinuerlig kontakt. Och att man lyckas att få människor att växa, som Emma här är ett jättefint exempel på, säger Ylva Johansson.
Med sig får statsrådet även en gåva från den dagliga verksamheten, en ljusstake gjuten med en stålfjäder från en bil, med stor sannolikhet från Billeberga bildemontering.

Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tillsammans med Daniel Blixt, Emma Larsson och Torbjörn Rasmussen.

Bildtext, stora bilden ovan:
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) gjorde i onsdags ett studiebesök på LSS daglig verksamhet på Garvaren i Teckomatorp. Här i samtal med Torbjörn Rasmussen.