Historien blir tydlig på Knutstorp

Någon har murat in en kanonkula i väggen på utsidan. Det är ett minne från 1600-talets stridigheter med danskarna. Historien sitter i, och syns bokstavligen på, väggarna på Knutstorps borg.

Den som kom till Knutstorp borg kring år 1600 mötte en helt annan syn än idag: en fyrlängad borg på en några tusen kvadratmeter stor ö med en sjö runtomkring. Nu står vi på borggården, där Henrik Wachtmeister brukar inleda sina visningar av den medeltida försvarsanläggningen.
– Man gjorde en stor renovering här, cirka 1830-talet, man byggde på flyglarna som fanns på den tiden. Då byggde man den här bron som ni kom upp för, och sänkte sjön. Man dikade ut sjön genom att gräva ett dike ner till Vegeå och tömde sjön på vatten. Det var en uppdämd sjö där landsvägen går. Vallen byggde man på 1500-talet för att skapa en sjö runt den här försvarsanläggningen, säger Henrik Wachtmeister.
Borggården på insidan var 17 gånger 17 meter. En försvarsanläggning enligt den nya moderna byggnadsstilen på 1500-talet, först på dansk mark, men sedan 1658 på svensk. I samband med framstötar att återta Skåne attackerade danskarna borgen och brände den på midsommarafton 1678. Efter det slutade Knutstorp att fylla funktionen av försvarsanläggning.
– Det stod lite öde fram till 1704, då de första svenska ägarna, familjen Ankarstierna kom. När de restaurerade borgen, så hade de ingen tanke på att det skulle vara en försvarsanläggning, säger Henrik Wachtmeister.
I familjen Wachtmeisters ägo har Knutstorp varit sedan 1771.

Ett kopparstick visar hur Knutstorps borg såg ut 1551, då huvudbyggnaden ska ha byggts, och fram till 1678, då danskarna kom och brände Knutstorp och härjade på allehanda platser i försök att återerövra Skåne.

Vi tar en tur till det som idag är borgens baksida.
– Man hade sin arsenal där uppe, säger Henrik Wachtmeister och tittar upp mot den tredje våningen och de smala skyttegluggarna.
– Det var mycket spring för familjen Brahe när det var krig, säger han och skrattar.
Fasaden bär spår av den ofta våldsamma historien. På ett ställe har någon murat in en kanonkula i fasaden, som ett minne av krigen.

På ett ställe har någon murat in en kanonkula i fasaden, som ett minne av krigen.

Sedan går vi in, till ett vitt rum, med en byst av Tycho Brahe.
– Det var ju självklart att man skulle ha ett skyddsrum i en gammal försvarsanläggning. Man byggde då ett sådant här välvt tak. Det fungerade som ett skafferi fram till 1956, med stampat jordgolv och en dörr som gick in till köket, säger Henrik Wachtmeister.

”Vi har uppgifter om att det fanns en ägare här 1342, som var av Thott-släkten. Han hette Peter Niklasson Kyrning Thott. Sedan vet vi att det fanns ingen känd ägare som hette Knut. Så med all sannolikhet har det funnits en person som hette Knut, som bodde här tidigare”, säger Henrik Wachtmeister.

1956 var året då Henrik Wachtmeister föddes. Det var också året som borgen brann för andra gången, något som blev riksnyheter. Han plockar upp ett tidningsurklipp från den 18 januari 1956, dagen efter branden. Sydsvenskans rubrik lyder: ”Explosionsbrand på Knutstorps slott”. Ingen människa kom till skada, till skillnad från arkivet på vinden och flyglarna.

Foto på hur borgen såg ut före branden 1956.

Vi går igenom det stora rummet och tavlorna med olika anfäder och innehavare av borgen, och vidare till det rum som efter branden 1956 användes som matsal. Kanhända är det rundvandringens höjdpunkt.
Rummet har målade tapeter i blå nyans, ruiner, vatten, ett drömskt landskap och pelare. På ett ställe syns två skepp, ett danskt och ett svenskt.
– Det är fina tapeter, slutet på 1700-talet, vi vet tyvärr inte vem som har målat dem. Det är en dansk eller holländare tror vi. Vi vet inte exakt vilket årtal det är. Det är lite fantasimotiv, vi kan inte härleda det att det skulle vara några motiv från trakten, säger Henrik Wachtmeister.
Rundvandringen närmar sig sitt slut, och snart också Henrik Wachtmeisters tid på Knutstorp. Här har han bott hela sitt liv, men i början av nästa år flyttar han till Höganäs och sonen och sonhustrun flyttar hit.

Från andra sidan vägen skådar en stenskulptur av Tycho Brahe upp på sin födelseplats år 1546, Knutstorps borg.
Detalj i den målade tapeten.

 

 

FAKTA: Knutstorps borg

Knutstorp (Knudstrup) omtalas som sätesgård redan under 1300-talet.
Tycho Brahe föddes här 1546.
Huvudbyggnaden och flyglarna byggdes på 1500-talet. Flyglarna renoverades på 1800-talet.
Var från början en fyrlängad borg med kanonportar.
Fungerade som försvarsanläggning fram till 1678. Då brann den i samband med att danskarna försökte återta Skåne, som Sverige tjugo år tidigare hade annekterat.
Den första svenska ägaren var familjen Ankarstierna.
Borgen har sedan 1771 varit i släkten Wachtmeisters ägo.
På 1800-talet utdikades sjön som fanns runt borgen. På 1830-talet byggdes den nya bron, som idag utgör huvudinfarten.
1956 förstördes flyglarna i en brand. Idag återstår huvudbyggnaden och en halv flygel.