Jätteloppis med barnsaker öppnar nästa vecka

1000 kvadratmeter lokalyta i Schlasbergs gamla fabrik vid Ringvägen blir loppis med barnsaker. Nästa vecka öppnar det som troligtvis är Skånes största loppisbutik av sitt slag.

Det tror i varje fall Anders ”Asse” Jakobsson på Rädda barnen som står bakom loppisen. Fast han föredrar termen secondhandbutik.
– Det handlar om alla barns rätt till lek och idrott. Alla föräldrar ska kunna köpa leksaker, sportutrustning, kläder och annat till ett överkomligt pris, även de med små inkomster.
– I Landskrona finns det många familjer med små inkomster och många barn, säger Shams Mohammad, som både är administratör, tolk och handledare för de praktikanter som kommer jobba i butiken.
Loppisbutiken blir ett socialt företag där ett 10-tal praktikanter från Arbetsförmedlingen kommer jobba, plus ett antal volontärer från Rädda barnen.
– De som jobbar här får en chans att lära sig bättre svenska, säger Shams Mohammad.

På sätt och vis var det ett annat av Rädda barnens välgörande projekt som gjort att secondhandbutiken nu hamnar i Landskrona berättar Asse Jakobsson.
– För några år sedan fick jag den här idén med ”Tomten bor i Landskrona”, efter att jag träffat jättemånga föräldrar som inte hade råd att köpa presenter på födelsedagar, jul eller ramadan. Och det blev ju ett jäkla genomslag, och en liten butik av det hela. Rädda barnen frågade mig om jag kunde starta något liknande i Malmö, men jag lyckades övertala dem om att det behövs lika mycket här.
– Här är det nära till tre utsatta områden, Koppargården, Pilängen och Öster. Och så älskar jag ju Landskrona, säger Asse Jakobsson och skrattar.

På tisdag nästa vecka, den 31 december, öppnar Rädda barnens secondhandbutik på Ringvägen 44. Och alla barnrelaterade bidrag är välkomna.
– Leksaker, kläder, barnvagnar, cyklar, sportutrustning, vi behöver egentligen allt. Vi har 1000 kvadratmeter att fylla, säger Asse Jakobsson.

Bilden ovan: Anders ”Asse” Jakobsson och Shams Mohammad är två av tre anställda i secondhandbutiken. Till sin hjälp har de ett tiotal praktikanter och volontärer från Rädda barnen.

Röda korsets barnloppis

  • Adress: Ringvägen 44
  • Öppettider: klockan 9-15 måndag till och med torsdag. Öppettiderna kommer utökas.
  • Skänka saker: Lämna direkt i butiken. Asse Jakobsson kan också hämta på plats, om det är större mängder/föremål. Han nås på tel. 0723-183182.