Kändiskonst och pinsamma misstag på årets kulturnatt

På fredag är det dags för årets upplaga av Landskronas kulturnatt. Som vanligt finns både musik, konst, foto, dans, teater och mer på programmet, som pågår mellan klockan 18 och 22. Mycket känns igen, men det finns många nyheter. I år har kulturnattsvandraren till exempel chans att se kändiskonst och lyssna på pinsamma berättelser.

Emeli Zeilon är kultursamordnare på Landskrona stad och har bra koll på årets kulturnatt.
– Det är många nyheter i år, inte minst sådana som har att göra med att det öppnas upp nya lokaler för besökare. Till exempel så blir det guidade turer på Rådhuset, då fullmäktigesalen och det nya vigselrummet visas upp. I år är också Galleri Jentin på Norra Kyrkogränden med. Galleri Jentin och fotografgruppen Urinvånarna har varit med på fotofestivalen tidigare, men inte på kulturnatten. Alldeles bredvid, på Galleri Gamla Staden, så blir det vernissage där konstnärerna Inger och Lasse Åberg är med. Så det blir en koncentration av spännande utställningar där kan man säga.
Om du ska ge tre tips på saker man inte får missa?
– En sak som jag själv ser fram emot är när man tar fram skämskudden på ”En pinsam afton” på teaterkaféet. Det är reklambyrån Moob och folkhögskolan Albins som arrangerar det som ibland kallas ”fuck up night”, alltså ett tillfälle att lyssna på andras berättelser om pinsamma misslyckanden, och kanske berätta själv. På kulturnatten handlar det om pinsamheter på jobbet, och en poäng är att visa att det inte är så farligt att göra fel. Att Moob gör det tillsammans med Albins skrivarlinje tror jag blir bra, eleverna där har vana att uttrycka sig.
– Att gå till biblioteket är alltid spännande på kulturnatten. I år kretsar det kring drakar med konstnärerna Farah Ali och Maiad Khalili. Man kan bygga sin egen drake till exempel, och titta på drakfilm och vara med i drakquiz.
– Och sedan har vi ”Konst på stan” som det är vernissage för under kulturnatten, sedan hänger den uppe en vecka. Det är kul tycker jag att man involverar butikernas skyltfönster, de är ju en del av stadens ansikte.


Bilden ovan: Den som är nyfiken på rådhuset insida kan ta sig dit under kulturnatten. Med start klockan 18, 18.30, 19 och 19.30 ordnas guidade turer i huset då besökare kan titta närmare på trapphallen, fullmäktigesalen och det nya vigselrummet. Dessutom berättas det om rådhusets historia och vilka funktioner det har idag. Foto: Martin Larsson/Landskrona stad

Kulturnatten 2017: Ett axplock

Musik
Kl. 18: Musikalisk gestaltning med piano och orgel, organist Dag Videke med flera. Sofia Albertina kyrka.
Kl. 19, 19.45 och 20.30: Sångkören Divertimento uppträder på Landskrona teater.
Kl 18-22: Fika och jazzmys med kvartetten Jazzton. Folkets hus kafé, Eriksgatan 72.

Konst
Kl 18-22: Vernissage med konst av Lasse och Inger Åberg, konstnärerna medverkar. Galleri Gamla staden, Norra Kyrkogränden 31.
Kl 18-22: Galleri Jentin håller öppet – en vindsvåning med anor från 1700-talet. Deltagande konstnärer: Annelie Sävström – glaskonst, Marika Jivenius – akvarell, Anders Cöster, Caysa Molin och Jens Jentin Lindberg, foto.
Kl. 18–22: ”Crowded empty spaces–Trånga tomma rum”. En utställning av och med Fröfabrikens residenskonstnärer Maiad Khalili och Farah Ali. Landskrona museum.

Foto
Kl 18-22: Galleri Jentin håller öppet – se ovan.
Kl 18-22: ”The Others” av den franske fotografen Olivier Culmann och ”Icons” av den schweiziska fotografduon Cortis och Sonderegger, som också visades under fotofestivalen.
Kl 18-22: Få ditt porträtt taget i ”museets fotoateljé” med fotograf Tony Kristensson. Landskrona museum.
Kl. 18-22: Fotograferna Jonas Westring och Tony Pettersson visar porträtt tagna bland annat i Thailand och Peru. Borgmästargatan 5

Övrigt
Kl 18: Workshop i att göra film med green screen. Kulturskolan, Nygatan 6.
Kl 18-21: Myriam Jabert Jewelry håller smyckesmodevisning på temat Rock & Roll, Onkel Emil und die Kids står för underhållningen. Landskrona museum.
Kl 18–21: Minnesbanken håller öppet. Utställning om Landskrona i konsten. Testa dina kunskaper på temat i Minnesbankens quiz. Landskrona museum.

Hela programmet för kulturnatten finns på www.landskrona.se/kulturnatten